På Stabekk skoles nettside finnes teksten: «Tirsdag 17. juni 2008 kl 18:00 – på Henrik Wergelands 200 års dag – vil det bli avduket en minneplakett over tre jødiske elever fra Stabekk skole. De ble hentet hjemme i nov. 1942 og sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz, hvor de døde like etterpå.»

Plaketten står der, som en verdig påminnelse om tre lokale skjebner for holocaust. Jenny, Simon Kai og Sonja Henny Jakubowitz var søsken på 7, 9 og 11 år som endte sine dager på grusomt vis.

På vei til inngangspartiet i den nye delen av skolen hvor 1.-4. trinn oppholder seg i dag, passerer man plaketten på godt synlig plass. I 2008 var det beste plassering, i dag vil jeg tørre påstå at en annen lokasjon er bedre egnet.

Siden de gamle skolebygningene fra 1906 ble pusset opp og tatt i bruk for 5.-7. trinn i 2017, er det på sin plass med en liten justering.

Det som i dag kalles B-bygget, er bygningen søsknene Jakubowitz gikk i som elever. Denne er nå på nytt i bruk i ordinær skoledrift, og det eneste riktige er at plaketten har sin plass på dette bygget. Historie og sted burde være tettest mulig knyttet sammen.

Les også

Fem av kvinnene i Jonas (36) sin familie ble sendt i døden: – Ingen trodde noe så forferdelig ville skje

Snublesteinene er plassert akkurat der de bodde, i Nadderudveien 16. Plaketten på skolen burde stå akkurat der de var elever.

En virkelig verdig markering av den internasjonale holocaustdagen 27. januar 2023 ville vært å flytte plaketten over til riktig side av Gamle Ringeriksvei.