– Jeg har lyst til å bli pilot. Men norsk er litt vanskelig. Jeg må lære det for å gå på skolen her, sier Rami Alrefaei, fersk elev ved Rud videregående skole i Bærum.

Han kom til Norge fra borgerkrigsrammede Syria for 11 måneder siden og bor nå på Emma Hjorth sammen med familien sin.

Når den 16-årige flyktningen har faget produksjon sammen 14 klassekamerater på Rud, står han ved høvelbenken og lager en bilderamme i tre. Det nye språket sitter ikke helt spikret ennå. Ord som «høvel», «sag» og «ramme» står på dagens pensum.

– Jeg lærer masse hver dag. I år skal jeg lære det jeg trenger for vanlig skole neste år, sier Rami.

LES OGSÅ: Fikk oppfylt drømmen

Åtte av ti er flyktninger

I alt går 30 elever fra ulike deler av verden i det som kalles «kombinasjonsklasser» ved Rud, et unikt samarbeid mellom Bærum kommune og Akershus fylkeskommune.

Felles for elevene er at de er minoritetsspråklige, har kort botid i Norge og er over 16 år.

Og de har til felles at de hittil har falt mellom flere stoler. Åtte av ti er flyktninger, som stort sett har fullført grunnskole i hjemlandet. De er overkvalifisert for grunnskoleopplæring for voksne. De har egentlig rett til å gå på vanlig norsk videregående skole – det er ingen formelle krav til norskkunnskaper for å få skoleplass på videregående.

– Men du kan jo ikke gjennomføre videregående skole i Norge uten å kunne norsk. Dette blir en mellomløsning, sier Rune Ludvik Eriksen, assisterende rektor ved Rud videregående skole.

Han forklarer at all undervisningen er på norsk. I sakte tempo, med mange repetisjoner.

LES OGSÅ: Asker tar gull i flyktninger i jobb

– Veldig motiverte elever

– Vi forbereder ungdom som nettopp er kommet hit både på språket og det faglige nivået de trenger for å komme videre. Elevene våre er veldig motiverte, sier Eriksen.

 

«Kombinasjonsklasser» er et pilotprosjekt, basert på erfaringer fra Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik. Ved Rud er det opprettet to klasser – én med hovedvekt på teorifag, én annen der elevene kun har norsk og byggfag.

To andre skoler i Akershus er med på prosjektet. Erfaringene vil legge premisser for hva Akershus skal tilby disse elevene fremover.

Unge uten grunnskole får nye lokaler

Et steinkast unna de nyopprettede kombinasjonsklassene på Rud videregående, har minoritetsspråklig ungdom som mangler grunnskoleopplæring nå flyttet inn i nyoppussede lokaler.

 

Etter et par omflakkende år – med flytting fra Sandvika videregående skole, til slitne lokaler på Emma Hjorth og erstatningslokaler på Bryn – har grunnskoleopplæringen for voksne i Bærum endelig landet på 1.200 nyoppussede kvadratmeter i Baker Østbys vei på Rud.

Ti nye klasserom

Her har 115 minoritetsspråklige elever mellom 16 og 19 år, som ikke har fullført grunnskole fra sitt hjemland, tatt i bruk ti nye klasserom.

Nå er det flest elever som opprinnelig kommer fra Syria, Eritrea, Somalia og Afghanistan. Flertallet er flyktninger.

– Kun ytterveggene står igjen, alt innvendig er nytt og tilpasset våre behov, sier Gro Sværen Skansen, rektor for Voksenopplæringssenteret i Bærum.

 

Kommunen har tegnet leiekontrakt på fem år med gårdeier Johs. Hansen.

Dobling i antall elever

– Her skal det bli godt å være. Vi ønsket oss hit til Rud, det er sentralt og like ved flere videregående skoler, sier Skansen.

Tilbudet hennes vokste seg ut av lokalene i Sandvika: Etter flyktningkrisen i 2015 har elevtallet omtrent doblet seg.

Hovedbasen for Voksenopplæringen i Bærum holder til ved Kunnskapssenteret i Sandvika.