Asker og Bærum var bedre forberedt på nedbør i år

Våte veier: Regnværet skapte oversvømmelse på enkelte veier onsdag, men Asker og Bærum kommuner har ikke opplevd i nærheten av samme situasjon som da regnet høljet ned over Asker og Bærum i begynnelsen av august i fjor. Foto: Eva groven

Våte veier: Regnværet skapte oversvømmelse på enkelte veier onsdag, men Asker og Bærum kommuner har ikke opplevd i nærheten av samme situasjon som da regnet høljet ned over Asker og Bærum i begynnelsen av august i fjor. Foto: Eva groven

Etter ekstrem-nedbøren i august i fjor gjorde Asker og Bærum kommuner en rekke strakstiltak. Det ga resultater da regnet bøttet ned i forgårs.

DEL

Onsdag var Asker og Bærum på nedbørstoppen i landet. På Øvrevoll ble det målt 59,7 millimeter totalnedbør. I Asker ble det målt 50,1 millimeter. Til sammenligning ble det målt 84 millimeter nedbør før målingene brøt sammen i Asker 6. august i fjor – dagen da «hele bygda lå under vann».

– Måleutstyret i Asker ble ødelagt av lynnedslag, og manuelle målinger viste over 100 millimeter nedbør på seks timer, sier klimavakt Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Til tross for store mengder regn onsdag denne uken, ble det ingen ny flomkrise. Det kan skyldes lærdom fra fjorårets regnfall.

LES OGSÅ: Har opplevd nærmere 15 oversvømmelser i Heggedal

Byttet ut rister

Det ekstreme regnfallet i august i fjor førte til store skader. Flere huseiere fikk kjellere og hager oversvømt, og en rekke veier lå under vann. For å hindre samme skrekkscenario har de to kommunene gjennomført flere tiltak.

– Ekstremnedbøren i fjor er karakterisert som en 200-årshendelse. Det var en uforventet hendelse, men vi vet at slike ting skjer oftere nå enn før, sier leder for plan og investering Per Øystein Funderud i Asker kommune.

Han forklarer at de jobber jevnt med å forbedre systemer for å håndtere flom, og at flere tiltak er gjort for å forhindre situasjoner lik den i 2016.

LES MAGASINREPORTASJE: På én dag i august ble det meldt inn 2.000 flomskader i Asker og Bærum: – Det kan jo ikke komme igjen, dette her

– Vi har tatt tak i akutte problemer i infrastrukturen, som for grunne grøfter, sier Funderud.

Han forteller også at bekkerister er byttet ut og gjort større.

– Vi har vært på befaring på adresser som har hatt kjeller-oversvømming for å se hva vi kan gjøre, og ledninger for kloakk og overvann er spylt for grus og rehabilitert med strømpe, fortsetter Funderud, og legger til at ledningsnettet er utbedres kontinuerlig.

LES OGSÅ: Flomskadd BMW med 300 hk parteres på skole

Ingen oversvømmelser i Asker

Etter regnfallet onsdag er det kun Bærum av våre to kommuner som har fått beskjed om oversvømte kjellere.

Funderud understreker at mengden regn ikke var i nærheten av fjorårets augustdøgn, men at utbedringsjobben kan være noe av årsaken til at regnet ikke skapte nevneverdige problemer i hans kommune Asker.

Bildeserie

Se bildene fra vannkaoset

VÅT TUR: Fredrik Dinger og hunden Timmy hadde en våt tur midt på dagen lørdag.

Bærum er i likhet med Asker i gang med å utbedre sitt ledningssystem, men har hittil fått beskjed om tre kjelleroversvømmelser.

– Det ser ut som de gjennomført akuttiltakene etter flommen i fjor har fungert bra. I fjor holdt telefonlinjene våre på å bryte sammen under flommen, men i år var det en rolig kveld for vakthavende, sier Hans Thoresen, avdelingsleder for plan og drift i Bærum kommunes etat for vann og avløp.

LES OGSÅ: Sperret inne da oppkjørselen ble tatt av sint flom

Han forklarer at fjorårets flom avdekket mange feil i ledningssystemet som ble fikset umiddelbart. Flere prosjekter for utbedring av ledningsnettet er i oppstartsfasen.

Kommune melder på sine Facebook-sider at badevannet på Kalvøya og Fornebu har redusert kvalitet grunnet nedbøren, og at vannet ikke bør svelges eller komme i kontakt med sår.

– Tunnelen til renseanlegget kan ikke håndtere så store mengder vann, og det ble derfor kjørt overløp fra nødslusen ved Lysaker, sier konstituert administrerende direktør Lisbet Fagerbakk i Veas.

Ifølge kommunen skal badevannet være fint igjen etter et døgn.

Artikkeltags