I disse dager er regissør Erik Poppe halvveis i innspillingen av storfilmen om de dramatiske døgnene, da tyskerne invaderte Norge og kongefamilien måtte flykte.
Skuespillerbarna har fått beskjed om å bruke rollenavnene, også utenom settet, så de ikke forsnakker seg så lett under innspillingen. Og det ordner seg fint, for «mor» er kronprinsesse Märtha og «far» er kronprins Olav i filmen, mens mamma og pappa fortsatt er foreldre i virkeligheten.
Og filmbarnas «bestefar» er selveste kong Haakon.
– Ja, bestefar er kjempesnill, han gjør alt for meg. Han er nesten som tjeneren min, sier Magnus Ketilsson Dobbe (6), som spiller prins Harald.
Kong Haakon spilles av danske Jesper Christensen, kjent fra rollen som hippiepappa i den danske serien Arvingane på NRK1 og skurk i to James Bond.filmer.
– Børnene er meget dyktige skuespillere og meget søde mennesker, roser Christensen tilbake.
LES OGSÅ: Poppe filmet 9. april i går
Kong Harald som barn
Regissør Erik Poppe forteller at han ikke lar barna spille personer de nesten ikke vet hvem er, men at han leker fremituasjoner med barna. Han mener Magnus nesten har en av de vanskeligste rollene som prins Harald.
– Han skal portrettere vår egen kong Harald som liten gutt, og det er en stor utfordring. Han liten, men utrolig god til å huske tekst, sier Poppe.
– Jeg er seks år, men skal også spille treåring. Da setter jeg på meg store klær, så jeg ser mindre ut. Når jeg skal se større ut, setter jeg på meg mindre klær, forklarer Magnus selv.
Sofie Falkgård (prinsesse Ragnhild) og Ingrid Ross Raftemo (prinsesse Astrid). De føler seg som ekte prinsesser under innspillingen, men noe har de måttet ofre for rollene. Begge måtte nemlig klippe sitt lange hår, og det må i tillegg fikses med krølltang hver morgen. Men nå trives de godt med de korte frisyrene.
– Men prins Harald (Magnus) får ikke klippe seg, og bestefar (kong Haakon) får ikke ta barten. Og mor (Märtha) bruker parykk, røper Sofie og Ingrid.
Mikkel Gram Bakker (11) fra Jar spiller prinsebarnas bestevenn, Einar Østgaard, i filmen.
– Einar var egentlig lys, men jeg slapp heldigvis å bleke håret, sier Mikkel som er ganske mørk i luggen selv.
LES MER: – Filmparken overlever knapt nok 80 dager
Søle og gjørme
Skuespillere og statister er tidsriktig kledd i 40-talls vinterklær.
– Alle var forskjellig kledd på den tiden. Nå går alle så likt. Jeg synes disse klærne er mer spennende, sier Sofie Falkgård.
Under flukten måtte de løpe gjennom søle og gjørme og ble både våte og iskalde på føttene.
– De skoene vi har her, er ikke særlig vanntette, smiler hun. Både hun og de andre barna forteller at det er veldig hyggelig stemning på settet og at det vanker både vennlige ord og nattakoser fra de voksne stjernene.
– Ja, vi får veldig mye ros, sier Magnus Ketilsson Dobbe.
Kongen reddet Nasse
Filmen har et budsjett på 65 milllioner kroner og skal ha premiere høsten 2016. Jan Petter Dickmann i filmselskapet Paradox forteller at det har vært viktig å lage en så historisk riktig film som mulig.
– Det finnes like mange versjoner av historien som det finnes gjenlevende vitner. Vi behandler stoffet med respekt. Men det er spillefilm og vi har måttet ta enkelte dramaturgiske grep, sier Dickmann.
Og dramatikk blir det også for prinsebarna.
– I dag skulle vi løpe gjennom en undergang, da hørte vi et høyt smell og flyalarm, sier Magnus.
– Ingen hadde fortalt oss om lydene. De gjorde det så vi skvatt på ekte. Da fikk Astrid og jeg til å gråte, forteller Sofie.
Det klarte ikke Magnus den gangen, men en gang da kosedyret Nasse forsvant, kom tårene også for Magnus.
– I en scene fikk vi beskjed om å løpe, så fant jeg ikke Nasse. Da gråt jeg. Men bestefar snudde og løp tilbake og fant han for meg, forteller den lille prinsen.