Petter J. Borgli (62) forteller historien på vei til filminnspilling i Tromsø. Minnene fra 35 år tilbake presser seg på. Mens «alle» skryter den nye Star Wars-filmen opp i skyene, tenker Borgli på den gangen han selv laget tidenes filmeventyr og sprengte isplaneten til himmels.

– Dette var skikkelig Star Wars. Jeg har aldri opplevd noe lignende i norsk film, sier Borgli.

Med lisens til å fyre av

Filmmannen fra Kolsås var 27 år, og var den eneste i Norge som hadde lisens på å bruke sprengstoff til film. Derfor var det naturlig at pyroteknikeren ble hyret inn da Star Wars-temaet tok toget til Hardangervidda for å lage den andre filmen i serien.

 

«Imperiet slår tilbake» ble spilt inn på Finse i 1979. 80 mann deltok sammen med Mark Hamill (Luke Skywalker) og Harrison Ford (Han Solo). Men i tillegg til passasjervogner med skuespillerne, statistene og filmarbeiderne, hadde Borgli hadde leid et godstog med to vogner til sprengstoff. Her var det nok futt til å holde det gående med stjernekrig i syv uker.

LES OGSÅ: Barnefilmer toppet kinoåret

 

Historien om sprengstoffet

Han har ikke fortalt historien før Budstikka kontakter ham.

– Det er ingen journalister som har spurt om dette i forbindelse med den nye filmen. Men jeg har fortalt historien en bok som planlegges om filminnspillingen på Finse, sier han.

 

– Med så mye sprengstoff, kan det vel lett skje uhell?

– Nei, det gikk bra. Men vi hadde noen engelske filmarbeidere som sendt hjem med frostskader, minnes Borgli. Det er egentlig en kommentar til premiereaktuelle «Star Wars: The Force Awakens» lokalavisen ønsker:

– Den har jeg ikke sett. Jeg har ikke hatt tid, fordi jeg er på jobb. Men når jeg kommer hjem, skal jeg helt sikkert se den, sier Borgli, som nå bor på Vettre. Men tidligere direktør i Fox Film, Harald Lystad (67) fra Bærums Verk likte filmen han så i Sandvika:

– En fantastisk film, kanskje den beste i serien, sier mannen som i sin tid fikk det amerikanske filmteamet til Norge.

Fra Paris til Hardangerjøkulen

– Vi har en isbre som passer godt, svarte han produsent Gary Kurtz i 1977, da den første filmen ble lansert i Paris og neste var under planlegging. Kort tid etter tok han teamet med i helikopter fra Voss til Finse.

 

Han husker ennå ansiktsuttrykket da den sjokkerte filmprodusenten steg ut på Hardangerjøkulen med is inder beina for første gang, kun beskyttet av en tynn byfrakk.

– Skiløperne som føyk forbi, fikk sjokk da se så antrekket. Trenchcoat er ikke riktig i dårlig vær, minnes han. Resten av historien er kjent. Produsenten vendte tommelen opp for Finse, og Fox-direktøren deltok selv som statist. «Alle» som ikke var nødvendige bak kameraet, ble kledd opp som stjernekrigere, da Petter J. Borgli sprengte.

– Han var kjempedyktig og fikk en helt spesiell posisjon!

 

Bildene viser at Borgli styrer vindmaskiner og gjengen som skuffer snø mot stjernekrigere, som gjemmer seg i skyttergraver bak hvite skavler.

– Vi løp i sikk sakk på Petters kommando. Planeten ble forsvart i et helt spesielt mønster. For etterpå skulle de legge på laserstråler, forklarer Lystad.

LES FLERE KULTURNYHETER HER