– Det er veldig hyggelig at Amanda-komiteen har lagt merke til filmen. Det betyr at vi må ha gjort noe riktig. Jeg er glad for å ha blitt nominert for en film jeg har brukt fire år av mitt liv på å lage, sier Halkawt Mustafa.

Regissøren, som bor i Sandvika, tror nominasjonen betyr mye for hans videre filmkarriere.

I klassen for beste regi er han allerede i godt filmfolk-selskap. De andre nominerte er Joachim Trier for «Louder Than Bombs» og Roar Uthaug for «Bølgen».

– Men jeg har laget en film med to amatører som aldri har stått foran et kamera. Og dem er det vanskeligere å jobbe med enn profesjonelle skuespillere, sier han.

Hadde aldri vært på kino

De to kurdiske brødrene Dana og Wrya Ahmed som spiller brødrene Shirwan og Alan i filmen hadde ikke engang vært på kino før.

– «El Clásico» handler om to kortvokste brødre fra den kurdiske delen av Irak som risikerer livet på en reise gjennom Irak og Spania for å møte Cristiano Ronaldo, sier Mustafa.

De skal overrekke ham et par sko laget av Jalal, faren til Alans hemmelige kjæreste Gona. Jalals store helt er Ronaldo og drømmen er at han skal bruke skoene Jalal har laget.

Alans håp er at ved å stjele skoene fra Jalal og gi dem til Ronaldo vil han få lov til å gifte seg med datteren. Dermed legger de to karene ut på en farefull ferd på firhjuling.

LES OGSÅ: Thea måtte spise meitemark

Bombeattentater

Mustafa har vært i Norge siden 2000.

«El Clásico» er hans andre kinofilm. Den første, «Rødt hjerte», hadde premiere i 2011. Den handler om kurdiske Shirin og Sorans forbudte kjærlighet, og ble spilt inn i Kurdistan-regionen i Irak, hvor Mustafa og familien opprinnelig kommer fra, i fjellandsbyene Rawanduz og Arbil.

Deler av «El Clásico» er filmet i Bagdad. Det var ikke uten risiko.

Daglig gikk det av tre, fire bomber i byen under innspillingen, en også på location.

– Det var krevende å filme der men vi ville ta opp filmen i det ekte Bagdad, sier regissøren.

LES OGSÅ: YouTube-sensasjonen Alex Lyngaas bruker tøff humor for å hjelpe

Kortvokstes perspektiv

Ideen til filmen fikk han under et opphold i byen Erbil i det nordlige Irak.

– Byen sto på hodet på grunn av «El Clásico», fotballkamp mellom Real Madrid og FC Barcelona, sier Mustafa.

Det fikk ham til å forstå hvor universell fotballen er.

Senere ble han kjent med brødrene Dana og Wrya Ahmed.

– Og hørte hvordan de kranglet om hvem som var den beste spilleren av Lionel Messi og Ronaldo, sier Mustafa.

Det resulterte til slutt i et manus der sentrale ingredienser var kjærlighet og fotball. Han bodde sammen med brødrene i et år for å bli kjent med dem. Med filmen ønsker han også å vise verden sett fra kortvokstes perspektiv.

– De er to små mennesker med store personligheter og drømmer. Budskapet er – gi aldri opp, følg drømmene dine, sier han.

«El Clásico»-komponist Trond Bjerknes er også Amanda-nominert i klassen beste musikk.