Skip to main content

Preget av labert besøk og utsatte premierer – slik tror kinoene våren blir

Det har vært labert kinobesøk på Asker Kino etter at regjeringen innførte antallsbegrensninger og nye koronarestriksjoner i midten av desember.

Det har vært labert kinobesøk på Asker Kino etter at regjeringen innførte antallsbegrensninger og nye koronarestriksjoner i midten av desember.

Foto: Trine Jødal

Kinoene i Asker og Bærum ser tilbake på svake besøkstall i vinter, takket være utsatte premierer og begrenset antall personer i salene. 

– Årets tall er bedre enn desember og jul i 2020, siden vi i denne perioden var helt nedstengt i Asker. Men de er selvsagt mye dårligere enn 2019, sier programdirektør for Nordisk Film Kino, Christin Berg.

Fra nedstengning 15. desember til 10. januar har 4.363 personer sett film på Asker kino. I 2019, et mer normalt år, var 9.742 kinogjester innom i samme periode. 

Odeon Sandvika har hatt rett over 10.000 gjester i perioden med restriksjoner. Ifølge kommersiell sjef Jon Einar Sivertsen i Odeon er det 33 prosent av 2019, som var et rekordår, men langt over 2020 da de var stengt.

Han sier seg likevel fornøyd med tallene for perioden.

– Det er bra med tanke på at vi maksimalt kunne ha 50 gjester per forestilling.

Viktige premierer utsatt

Både «Kampen om Narvik», Syng 2» og «Spider-Man: No way Home» ble flyttet inn i 2022.

– Alle disse er filmer som vi forventer et stort besøk fra. Da de viktige og største filmene ble flyttet, så ble julen selvsagt langt svakere, sier Christin Berg og viser til besøkstallene i Asker for «juleperioden» fra 24. desember til 2. januar.

ODEON Sandvika har i den siste nedstengningsperioden oppnådd 33 prosent av besøkstallene fra samme periode i normalåret 2019.

ODEON Sandvika har i den siste nedstengningsperioden oppnådd 33 prosent av besøkstallene fra samme periode i normalåret 2019.

Foto: KNUT BJERKE

Det var kjøpt 1.786 kinobilletter i denne perioden i 2021, i motsetning til 7.278 i 2019.

– Når det er sagt, så klarte vi å «fylle» mange saler med både «Tre nøtter til Askepott» og premierefilmene «The Matrix Ressurections» og den sjarmerende «Trøffeljegerne fra Piemonte», sier Berg.

Forventer godt vårbesøk

Etter at regjeringen torsdag innførte noen tiltakslettelser, ser våren litt bedre ut for både Odeon og Nordisk Film.

Fra og med fredag 14. januar var det lov med 200 personer innendørs på offentlige arrangementer. Det gjelder steder med faste tilviste plasser. Det er påbud om munnbind for publikum når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand.

– Vi gleder oss til å øke kapasiteten igjen. Spiderman kommer nå 21. januar, så det blir mye besøk fra neste helg. Det er fortsatt ledig sete mellom gjestene, som i praksis betyr halve saler, så det er god plass, sier Jon Einar Sivertsen i Odeon kino.

– Det betyr også at det er mer sikkert at andre store filmer blir værende på sine premieredatoer denne våren. Vi håper vi kan åpne opp for enda flere i de store salene våre snart, og det har jo regjeringen lovet at de jobber med løsninger for, sier programdirektøren i Nordisk Film.

Høysesong

Ifølge Berg er både vinter og vår tradisjonelt høysesong for bransjen. 

– Om våren er vanligvis vårt kinopublikum meget klart for å komme seg opp av sofaen og inn i en kinosal for å få en god kinoopplevelse.

Hun viser til at det er flere store filmer på trappene som også kan trekke kinogjester til salen, blant annet den norske filmen «Full dekning» som kommer i slutten av februar. 

– Noen vil sikkert glede seg over et gjensyn med «Jackass», og andre ser frem til å innta kinosalen for å se «The Batman» i starten av mars. For ikke å snakke om «Downton Abbey» litt senere i mars, sier Berg.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.