Skip to main content

Norsk-italienske Elisa spiller hovedrollen i HBO-satsning

NAPOLI ANNO 1950-TALLET: Lila og Lenu vokser opp i et fattig strøk av Napoli på 1950-tallet. I de fire bøkene til Elena Ferrante følger vi dem gjennom et helt liv. De åtte første episodene av TV-serien er basert på den første boken, "Mi briljante venninne".

Halvt norske Elisa Del Genio (11) fra Napoli spiller hovedrollen i «My Brilliant Friend», basert på Elena Ferrantes romansuksess. Serien har premiere mandag.

Premieren markerer også et foreløpig punktum for en svært intens periode for 11-åringen og hennes familie.

Det siste året har de vært så travelt opptatt med opptak og lansering av TV-serien at de ikke har rukket «hjem» til Bærum. Skjønt hjem, Elisa del Genio er født og oppvokst i Napoli, der store deler av handlingen i «My Brilliant Friend» utspiller seg.

Det er Elisas mor, Kristine Standnes, som er fra Stabekk. Hun reiste til Milano for å studere, møtte italienske Gianmattia del Genio og ble boende i landet.

– Vi er ofte i Norge på besøk, men i høst rakk vi det ikke. Men vi kommer hjem til jul, sier Standnes.

Måtte lære dialekt

«My Brilliant Friend» eller «Mi briljante venninne» på norsk, handler om to venninner, Elena Greco, kalt Lenù og Rafaella Cerullo, kalt Lila, som vokser opp på 1950-tallet, i et fattig strøk av Napoli.

Serien er basert på Elena Ferrantes romansuksess som er solgt i over 10 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Elisa ble plukket ut til å spille Elena Greco blant 9000 jenter. Blant det Elisa måtte lære var den særegne dialekten napolitanerne i denne delen av byen snakket på tiden handlingen utspiller seg.

NORSK-ITALIENSK: Elisa (foran, t.v) har norsk mor og italiensk far. Her sammen med pappa Gianmattia, lillesøster Ingrid, storebror Alberto og mamma Kristine.

– For Elisa føles det naturlig nok veldig spesielt, dette er noe som skiller seg fra hennes normale hverdag. Samtidig henter virkeligheten henne fort inn, med venninner og skole. Atmosfæren på settet og generelt i produksjonen var veldig fin, jordnær og barnevennlig, sier Kristine Standnes.

Ferrante-feber på biblioteket

TV-serien, som skal vises over stor deler av verden, har allerede høstet strålende kritikker: «Det er så bra at det gjør vondt» skriver Dagbladets anmelder om de fire første episodene. «Minst like velslipt som boken» skriver VG. Begge gir serien terningkast seks.

På Bekkestua bibliotek er bibliotekar Elizabeth Stavseth Laheld iferd med å sette opp en egen «Ferrantes-utstilling» i påvente av premieren.

– Jeg regner med ny pågang etter bøkene, nå som de blir TV-serie, sier hun.

Siden «Mi briljante venninne» ble lansert på norsk i 2015 har biblioteket hatt et samlet utlån på 3.400 bøker av roman-kvartetten.

– Det er veldig mye. Da den første boken kom hadde vi lange ventelister, sier Stavseth Laheld.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.