Skip to main content

Krigs-jul på kino

OVERLEVER: «Den 12. Mann» forteller historien om Jan Baalsruds (spilt av Thomas Gullestad) flukt fra tyskerne under krigen, og om de som hjalp ham. FOTO: JARLE NYTTINGNES

Den nye Star Wars filmen og krigsdramaet «Den 12. mann» spår kinosjefene blir de mest sette julefilmene. Men de berger ikke kinoåret.

Se oversikt over julepremierene nederst.

Årets julefilmer i Asker og Bærum er «Battle of the Sexes», «Den 12. mann», «En Fantastisk Kvinne», «Ferdinand», «Happy End», «The Disaster Artist» og «The Party». I tillegg suser siste fra Star Wars universet gjennom julen og tar opp passasjerer, men ikke mange nok. Nordisk Film Kino Asker og SF kino Sandvika regner med nedgang i besøket i år.

Tro på «Ferdinand»

– Jeg tror absolutt ikke vi når samme besøk som i 2016, ganske enkelt fordi vi i år ikke har hatt filmtitler som har slått så godt an. Og fjoråret var et av de beste kinoårene med norske filmer som «Kongens nei», «Snekker Andersen og Julenissen» og «Børning 2», sier Morten Andersen, kinosjef i Asker.

Han forteller at de per 21. desember har hatt 107.000 besøkende. Fjoråret endte på 126.797.

– Regner med at vi når 112-113.000 i år, og det er vi godt fornøyd med, sier han.

– Hvilke julefilmer vil trekke flest?

– Star Wars blir også en av de store filmene i julen og vil dra opp besøket. Jeg er spent på «Den 12. mann». Det er en fantastisk flott film, men har fått litt varierende kritikker. Når det gjelder barnefilmer blir nok «Ferdinand» og «Ekspedisjon Knerten» de meste sette, sier han, og fortsetter;

BARNEFILM: Årets julefilm for barna blir «Ferdinand» mener kinosjefene i Asker og Bærum. FOTO: TWENTIETH CENTURY FOX

– Men 2018 blir et kanonår. Da kommer tre store norske filmer, «Skjelvet», ny Flåklypa-film og filmen om Sonja Henie, en Star Wars spin-off og oppfølgeren til «Mamma Mia». Det er ikke usannsynlig at vi i 2018 når 2016-besøkstall, sier Andersen.

LES OGSÅ: Harald Zwart: - Ikke et øye vil være tørt når Eric "henrettes"

30.000 færre i Sandvika

– Gjennom hele året har besøket vært lavere enn forventet. Det skyldes blant annet mange science-, fiction- og superheltfilmer som ikke fenger alle, sier Maren Salvesen, kinosjef i Sandvika. Hun tror «Den 12. mann» blir den store julefilmen.

– Og selvfølgelig Star Wars som vi vil ha besøk på gjennom hele julen. Dessverre er det ikke mange julefilmer for barn, men vi får «Ferdinand», sier hun.

Kommersiell direktør Jon Einar Sivertsen i SF Kino AS forteller, at besøket i Sandvika så langt i desember er 18.000, og man ligger an til å klare i overkant av 30.000 i desember. Det betyr at årsbesøket ifølge ham, havner på rundt 260.000. I 2016 var det 291.119.

LES OGSÅ: Eks-verstinger advarer i film

Julefilmpremierer  

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.