Filmparken venter festrush
Fra vikingtid til «Boblejakker Plata». Filmparken kostymeutleie på Jar er nå det eneste stedet i landet som leier ut det meste av antrekk.
Om lag 100.000 plagg og rundt 12.000 par sko fra ulike epoker står til enhver tid til rådighet for festlige lag, filmopptak og andre anledninger.
– Nå venter vi storinnrykk av festglade kunder, sier kostymeleder Hella Gullichsen og økonomiansvarlig Annik Bolstad fra Bærums Verk, som har «verdens beste jobb» i Filmparken kostymeutleie.
De blar seg frem i fargerike kjoler i silke og fløyel, grovmaskede vikingdrakter og bomullskjoler fra 70-tallet i oransje, gult og grønt.
Her finnes retroklær, brudekjoler, herredresser fra ulike tidsperioder, vikingklær, ullkofter og etniske nasjonaldrakter. I tillegg perlekjeder i alle farger, solbriller, platåstøvler, hatter, luer og boaer.
Etter pandemien venter kostymeutleierne en strøm av private som behøver klær til selskap eller temafester. Da går det i alt fra disco til Maskorama-tema. Noen vil på fest utkledd som artisten «Tix» med pels og vinger. Også uniformene fra «Kompani Lauritzen» henger klare på et stativ og et firma har bestilt 250 Gatsby-antrekk til et arrangement.
– Menn blir så karslige og stramme i Gatsby-stil og damene så fine og pyntet, synes Gullichsen. Hun regner med at de har nok til å kle opp 50 damer i perlekjoler før de må begynne å være kreative.
– Noen kan jo ha rumbabukse og bluse, andre kan ha drakt. Menn kan ha både dress og uniform.
Tom Henriksen (46) fra Drøbak er innom for å leie en gatsby-dress til en dobbel førtiårsfest.
– Gatsby-stilen er litt classy, synes jeg, samtidig som det er litt mafiastil over det. Det liker jeg!
70-tall og Lykkeland
Staten er hovedeier av Filmparken og i 2013 ble det vedtatt at eiendommen skulle selges. Men dette ble ikke noe av, i stedet skal Filmparken rustes opp. Gjenbruk og kortreist produksjon vil sørge for grønn produksjon, ifølge fungerende daglig leder Nils Dugstad.
Det er den prisbelønte kostymedesigneren Karen Fabritius Gram glad for. Hun jakter ofte i det omfattende kleslageret på Jar. Her fant hun blant annet en gul jakke og en rød drakt i vevet ull til «fru Nyman» i NRK-serien «Lykkeland», spilt av Pia Tjelta.
–Det er noe med både snittet og stoffene fra denne tiden. Pia er designer selv og opptatt av den tiden – og av kvalitet, forteller hun.
Dette bekrefter Tjelta selv på tv2.no: «70-tallet er min favoritt-tid, både stilmessig, motebildet og fargene, også virker det som de hadde det så gøy på den tiden.»
Klesdesigner Gram har hatt ansvar for kostymer i utallige produksjoner blant andre Jar-regissør Erik Poppes film «Kongens Nei», «Kampen om tungtvannet» og Emmy-vinner «Atlantic Crossing». I 2021 ble hun tildelt Edith Carlmar-prisen for sitt arbeid. Nå er hun i gang med to nye produksjoner.
I jobben er hun helt avhengig av kostymelageret, forteller hun.
– Dette er et skattkammer og jeg hadde ikke klart meg uten. Stadig oppdager jeg noe nytt. Dette er det eneste stedet i landet som leier ut kostymer. Før kunne vi også leie i NRK, men det er det slutt på, dessverre. Det er også mange norskproduserte klær som finnes kun her.
Trendy narkoklær
Innimellom kjolene henger en grønn drøm av en fløyelskjole som Gram har sydd selv. Den brukte Herbjørg Kråkevik i den kritikerroste Thomas Robsahm-filmen «Det største i verden».
Et stativ er merket «Boblejakker Plata». Mønstrete jakker som minner om de narkomiljøet ved Oslo S brukte på 80-og 90-tallet.
– Det er veldig spesielt. For disse jakkene er faktisk blitt trendy, sier Gram.
Også tilbehør er viktig, enten det er spenner, smykker, belter, vesker, skotøy – eller undertøy. Mye er sirlig ordnet i godt merkede plastbokser.
Hella Gullichsen finner frem en blåmønstret lang underbukse etter sin egen far.
– Det er veldig gøy å kjenne igjen plagg i serier eller på film. Da jeg var og så «Gymnaslærer Pedersen» med moren min og gymnaslæreren tok av seg underbuksen før en het elskovsscene, ropte moren min ut: «Herlighet, det er jo underbuksen til Arne!».