Skip to main content

Debuterer i historisk film: – Fortsatt et aktuelt tema

Henrik Siger Woldene og Samson Steine spiller i den nye norske storfilmen «Flukten over grensen». Her er de ved Esvika i Asker hvor deler av filmen ble spilt inn.

Henrik Siger Woldene og Samson Steine spiller i den nye norske storfilmen «Flukten over grensen». Her er de ved Esvika i Asker hvor deler av filmen ble spilt inn. 

Foto: TRINE JØDAL

For første gang lages en barnefilm om annen verdenskrig. – Det som skjer i filmen, skjer over hele verden hver dag, sier skuespiller Samson Steine (12). 

– Sist vi var her, sto det flere kraner og lastebiler på plenen, sier Steine fra Tanum og ser utover området ved Esviken på Konglungen i Asker. 

Han og Henrik Siger Woldene (16) fra Hosle er tilbake på området der deler av filmen «Flukten over grensen» er spilt inn. 

Fredag er det Norgespremière og Steine spiller rollen som den jødiske gutten Daniel, som sammen med søsteren må flykte over grensen til Sverige. 

Handlingen er satt til 1942, og søskenparet Sarah og Daniel skal sendes ut av landet. De gjemmer seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men når de blir oppdaget, bestemmer Otto og Gerda seg for å hjelpe sine nye venner.

Woldene spiller rollen som Per, gutten som hjelper søskenparet på den farefulle ferden mot nabolandet. 

Begeistret

Filmen har blitt godt mottatt bland anmelderne. VG gir terningkast fem, og kaller det en super spenningsfilm. 

Også Dagbladet gir filmen terningkast fem, mens Aftenposten triller en firer. Avisen mener barna i de sentrale rollene «bærer mye av filmen alene». 

NRKs Birger Vestmo trekker frem at Samson Steine gjør en sjarmerende innsats. 

Her kan du se en smakebit fra filmen:

Samson Steine (i midten) får instrukser av regissør Johanne Helgeland under opptakene som har foregått over hele Østlandet.

Samson Steine (i midten) får instrukser av regissør Johanne Helgeland under opptakene som har foregått over hele Østlandet. 

Foto: Nordisk Film

Første barnefilm fra krigen

Det er kategorisert som en familiefilm med 9 års aldersgrense. Historien er basert på Maja Lundes bok fra 2012, «Over grensen». Hun har også skrevet filmmanuset.

Både Samson og Henrik mener det er viktig at barn ser filmen, gjerne sammen med en voksen som kan forklare historien bak. 

– Det er et veldig viktig tema som tas opp, og jeg håper mange barn ser filmen, sier Samson, som går på Steinerskolen på Mellom-Nes. 

– Dette er en film fra barnas perspektiv, og det er første gang det lages en barnefilm fra krigen, sier Henrik som nå går på Kristelig Gymnasium i Oslo. '

– Det er kult å være en del av det. 

Henrik Siger Woldene (t.v.) og Samson Steine (delvis skjult) i en scene fra filmen.

Henrik Siger Woldene (t.v.) og Samson Steine (delvis skjult) i en scene fra filmen. 

Foto: Nordisk Film

– Én i hvert klasserom

Maja Lunde har forklart at da hun startet prosjektet, handlet det om annen verdenskrig. 

– Men dessverre har det blitt mer og mer aktuelt etter hvert i prosessen at dette er her nå. I hvert eneste klasserom sitter det elever som har vært på flukt, sier hun til NTB. 

Regissør Johanne Helgeland forklarer at hun og barna snakket mye om hvordan tema i filmen kan relateres til dagens situasjon der over 35 millioner barn er på flukt. 

– Vi håper at gjennom å fortelle en historie fra vårt eget land, kan se det som skjer i dag tydeligere, sier hun. 

Helgeland snakket mye med barna om det alvorlige tema i forkant av innspillingen. 

 – Vi snakket om å det å være utrygge og redde, og hvordan ulike følelser setter seg i kroppen. Og vi snakket om hvordan det må føles å være utstøtt og sett ned på, sier hun.

Samson Steine husker forberedelsene godt. 

– Vi var blant annet på Holocaust-senteret. Der fikk vi en privat omvisning og snakket om historien vi skulle inn i, sier han. 

Steine og moren leste boken til Maja Lunde for mange år siden, så han kjente noe av historien i forkant. 

– Karakteren min er veldig stolt, og samtidig redd. Det var som å komme rett inn i boken da vi startet filmingen, sier han. 

Det er første gang det lages en barnefilm om annen verdenskrig. Samson Steine (t.h) fra Tanum har en av hovedrollene.

Det er første gang det lages en barnefilm om annen verdenskrig. Samson Steine (t.h) fra Tanum har en av hovedrollene. 

Foto: Nordisk Film

Ferske skuespillere

Begge bæringene fikk rollene de spiller via audition, men er nye i skuespiller-gamet. Samson, som er sønn av skuespiller Ola G. Furuseth, fikk spørsmål om å komme på audition da casting-selskapet allerede hadde hatt tre runder. Han er ikke tilknyttet noen teatergruppe, og har ingen tidligere erfaring. 

– Jeg ble sprudlende glad da jeg fikk rollen og litt stressa da jeg fikk manus, sier 12-åringen. Fordelen var at moren hadde lest Lundes bok for ham noen år før, så han kjente til historien. 

Henrik hadde sin første skuespillerrolle på «Les Miserable» på Folketeateret i Oslo i 2017. Etter det har det gått slag i slag, og nå er han både på scenen i «Sound of Music» på Folketeateret, og i «Annie» på Sandvika Teater. 

De første anmeldelsene av filmen har tikket inn. NRK gir filmen terningkast fire, og skriver at blant annet Samson Steine gjør en fin og sjarmerende innsats. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.