Skip to main content

Bæring bak ny versjon av «Fjols til fjells»

Bæringen Petter Holmsen er regissør på den nye kinofilmen «Fjols til fjells». Onsdag er det førpremiere med rød løper. Resten av Norge får premiere på fredag.

Bæringen Petter Holmsen er regissør på den nye kinofilmen «Fjols til fjells». Onsdag er det førpremiere med rød løper. Resten av Norge får premiere på fredag.

Foto: EVA GROVEN

Det var ingen tilfeldighet at regissør Petter Holmsen la førpremieren på årets store kinofilm «Fjols til fjells» til Sandvika kino. 

– Jeg ønsket en førpremiere på hjemmebane slik at jeg kunne takk alle de som har hjulpet meg på veien, sier Holmsen. 

Søndag kveld satt familie, venner, kjente, kolleger – og noen ukjente – i salen på Sandvika kino. Petter Holmsens første spillefilm er en oppfølger av en av norsk films største klassikere. Edith Calmars originalfilm med Leif Juster i hovedrollen kom i 1957, men Holmsen har ikke laget en blåkopi. 

– Jeg har mye kjærlighet og respekt for filmen fra 1957, og dette er ikke noe forsøk på å tukle med det gamle og gode. Jeg åpner heller for et nytt publikum, forklarer regissøren fra Bærum.

Herbert Nordrum spiller rollen som Poppe i «Fjols til fjells».

Herbert Nordrum spiller rollen som Poppe i «Fjols til fjells».

Foto: Stig og Stein Studio/Nordisk Film

 Partykultur

Utviklingen av den norske fjellheimen, og måten vi bruker den på, har forandret seg i løpet av de 63 årene siden originalfilmen ble laget.

– Fjellheimen har blitt veldig tilgjengelig, samtidig som det har vokst frem en enorm partykultur, sier Holmesen. 

I 2020-versjonen av «Fjols til fjells», strever de ansatte på hotellet på Trysil om å vinne tittelen «Årets påskehotell». Men starten på påskeeventyret får en uventet vending, og plutselig er det opp til resepsjonist Poppe, kokk Morten og renholder Pia å drive hotellet gjennom årets viktigste hotellsesong.

Herbert Nordrum spiller rollen som Poppe, som i 2020-versjonen er barnebarn av rollefiguren til Leif Juster fra 1957. 

– Herbert er like høy som Juster og de to har samme skostørrelse. Jeg var klokkeklar på at han måtte ha rollen, sier Holmsen.

Bæring og regissør Petter Holmsen (t.v.) sammen med skuespiller Herbert Nordrum under førpremiere på «Fjols til fjells» på Sandvika kino.

Bæring og regissør Petter Holmsen (t.v.) sammen med skuespiller Herbert Nordrum under førpremiere på «Fjols til fjells» på Sandvika kino. 

Foto: EVA GROVEN

Filmet på sin gamle skole

Å lage film er et tidkrevende prosjekt. Da produksjonen gikk mot slutten, og pengene var i ferd med å renne ut, søkte regissør Holmsen etter location for de siste scenene. Han trengte en garderobe, et konferanserom og et industrikjøkken. I en uke letter han etter steder i Oslo, før han kom på sin gamle skole og arbeidsplass: Rosenvilde.

– Dermed ble skolen omgjort til et hotell og filmstudio, og vi filmet der i to dager i fjor sommer, forklarer han som ble innlemmet i skolens «Hall of Fame», som første mann, i fjor høst. 

– Å se elevrådsrommet på skolen omgjort til et moderne møterom, var veldig gøy. Jeg var jo selv elevrådsleder der i min tid, sier han. 

– Dessuten var det trygt og godt og filme på hjemmebane, når man først jobber med noe så skummelt som sin første kinofilm. 

Lunken mottagelse

Norske filmanmeldere har ikke latt seg begeistre av 2020-versjonen av «Fjols til fjells». 

Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet gir filmen terningkast to, og kaller det «en kirkegård av bortkastede muligheter». 

– Manusforfatter Karsten Fullu og regissør Petter Holmsen setter opp en rekke scener og tablåer uten at jeg aner hvor de vil med dem, skriver Hobbelstad. 

VGs Morten Ståle Nilsen gir også terningkast to til filmen, og stadfester at «den overhodet ikke er morsom, dessverre». 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.