– Det er noe med følelsen av å stå og lage ting som hører fellesskapet til.

Det sier Jon Lyngås, som sammen med Pål Hvesser er arbeidsleder ved snekkerverkstedet på Daleløkken arbeidssenter. Bedriften holder til rett ved Steinseth, og sysselsetter mennesker med funksjonsnedsettelser.

I år fikk de en spesiell henvendelse fra Asker kirke som sysselsatte de ansatte i førjulstiden. Nå står nemlig en stor stall plassert utenfor kirken. Det har den gjort siden begynnelsen av adventstiden, som et symbol på at kirken er en plass for alle mennesker.

Prosjekter som skaper samhold

Snekkergjengen pleier å hive seg på alle prosjekter de synes høres morsomme ut, og synes det er spesielt hyggelig å bidra med slike kreative prosjekter til nærområdene.

– Det er morsomt med litt utfordringer, og ikke bare gjøre det samme hele tiden, mener Pål Hvesser.

Hvesser ble ansatt som arbeidsleder ved Daleløkken i fjor sommer, og sammen med Lyngås er de ansvarlige for arbeidstagerne på senteret.

– Hva er det beste med denne jobben?

– Det er disse gutta her, svarer Lyngås bestemt, og ser på forsamlingen han har rundt seg.

Gjengen setter pris på å få komme seg ut av verkstedet oppe i Solliveien, og få drive med litt andre ting.

– Å gå på jobben hver dag og le så du er helt stiv i kjakan når du kommer hjem, fortsetter Lyngås, mens latteren og smilene brer seg utover ansiktene rundt ham.

– Det er litt ålreit alt sammen, egentlig, mener Hvesser.

Ekstra pynt på menigheten denne julen

Ideen til stallen kommer fra kirketjener Wenke Lykke Bøe. Etter to pandemipregede julesesonger, ønsket hun å pryde kirken ekstra denne julen. Hun hadde sett store modeller av den klassiske julestallen flere steder, og ønsket å skaffe en egen scene av juleevangeliet til Asker kirke.

Hun bestemte seg for at snekkergutta fra Daleløkken var de beste til jobben. Bøe forteller hvor gøy det har vært å bli kjent med gutta.

– De har alltid så godt humør, sier hun.

Hun lagde en enkel skisse av stallen slik hun så den for seg med penn på papir, slik at gutta fra Daleløkken skulle få se visjonen hennes.

– De lo litt av meg da de først fikk se den, smiler Lykke Bøe.

Etterlengtet promotering

Nå setter Daleløkken arbeidssenter stor pris på å ha bidratt til et prosjekt som gir dem mer omtale og reklame.

Offentlige prosjekter slik som julekrybben ved Asker kirke, der folk kan gå forbi og se at det står Daleløkken på den, er den eneste måten arbeidssenteret har å synliggjøre seg på, forteller Lyngås.

– Vi synes det er veldig hyggelig å kunne bidra i nærområdet med sånne ting som dette, sier han.

Der snekkerverkstedet holder til oppi skogen mot Solli, er det vanskelig å promotere seg, og bedriften opererer heller ikke med en egen nettside.

– Det er fint å få synliggjort hva vi driver med, sier Lyngås.

I julens ånd

Grunnet pandemi og streik har det de siste tre årene ikke vært mulig for menigheten å feire jul slik de vanligvis gjør. Omsider er kirken åpen igjen og de kan holde julegudstjenester som vanlig.

Sogneprest Karoline Astrup synes det er ekstra fint at julestallen fra Daleløkken står utenfor kirken akkurat denne julen.

– Man får løftet frem nettopp fortellingen fra juleevangeliet, sier hun.

Hun synes det er flott å kunne ha et samarbeid med andre mennesker, og at stallen ikke kun er et prosjekt fra kirkens side.

– Kirken tilhører alle, ikke bare oss som jobber her, og vi kan bidra til og løfte frem fortellingen gjennom fellesskap, mener Astrup.

Jens Leirvik, kapellan ved Asker kirke, forteller at julestallen fra Daleløkken nå har blitt en del av kirkens arkitektur. Også kirken skal være et sted for alle mennesker, fra alle plasser og faser i livet, sier han.

– Det blir en møteplass mellom himmel og jord, og det er stallen et veldig fint symbol på, sier Leirvik.

Det enkle er vel som regel det beste, undrer Ole Ivar Engebretsen, som også har vært snekker ved arbeidssenteret helt siden 90-tallet.

– Det funket for Jesus, så da funker det vel nå også, sier han.