Skip to main content

Regn og bær i bøtter og spann under Bringebærfestivalen

Værgudene var ikke nådige med Bringebærfestivalen i Vollen. Likevel kom folk for å kjøpe de søte og røde. Laila Bryn (68), Anette bryn (34) og Emil Bryn Ness (2) kom forbi for å kjøpe bringebær til oldemor.

Foto: Ludvig Gundersen

Værgudene var ikke nådige med Bringebærfestivalen i Vollen, likevel skortet det ikke på bærsultne folk.

– Det blir ikke bringebærfestival uten bringebærkortesje, slår Emilie Gjeruldsen fast. 

Selv med stiv kuling og regn stilte 12 røde kabrioleter klare ved Vollen marina lørdag.

Denne helgen gikk den syvende Bringebærfestivalen i Vollen av stabelen, der bygda ferier sin egen kultur og industrihistorie anno 1890. Da gikk fergene i skytteltrafikk med tonnevis av bringebær mellom den lille fjordbygda, kjent som Bringebærkysten, og hovedstaden.

Tradisjon tro var det ordfører Lene Conradi (H) som åpnet festivitetene. Hun stilte opp i regnværet for å lede bringebærkortesjen.

– Bringebærfestivalen er en utrolig hyggelig tradisjon og slike bryter man ikke, selv om det er litt dårlig vær. Arrangementer som dette er en utrolig flott måte å formidle lokalhistorie og det bygger identitet, forteller hun.

Regn til tross

For de lokale ildsjelene bak festivalen var det utelukket å avlyse, så dagen før gikk gjengen til verks på de Selvikvillaens gamle kjeglebane, som ved hjelp av byggplast, ble gjort om til en handlegate for festivalens salgsboder.

– Det gjør jo ingen ting å ha det litt trangt, det er bare trivelig, smiler daglig leder for nærmiljøsentralen Elisabeth Bye, mens hun presser seg forbi to besøkende som titter på varene.

Røde gleder er hva det handler om under Bringebærfestivalen.

Foto: Ludvig Gundersen

Årets festival ble dog litt komprimert og flere av aktivitetene ble kansellert, likevel var det stinn brakke på Selvikvillaen som ble festivalens midtpunkt.

Populært med Askerbær

Med bare én bringebærprodusent i Vollen, var det bare de heldige som kjøpte vafler med syltetøy hos Vollen helselag som fikk smake på Reidun Rasch-Olsens lokalproduserte Asker-bær. Men takket være Truls Bjerkerud fra Bjerkerud gård i Buskerud kunne gjestene likevel ta med seg både Askerbær og typen Glen ample hjem. Ifølge ham var været ingen demper for bærsalget.

– De er kjempegode, ingen ting slår Askerbærene, forteller Laila Bryn (68) fra Heggedal.

Søndag bød på godvær i Vollen, og handelsgaten i Selvikvillaens gamle kjeglebane ble godt besøkt av festivaldeltakerene.

Foto: Ludvig Gundersen

Hun, datteren Anette Bryn (34) og barnebarnet Emil Bryn Ness (2) hadde egentlig tatt turen for å se oldemor svinge seg under seniordans, som dessverre ble avlyst.

– Så da tar vi heller med noen bær bort til henne, så hun blir nok fornøyd likevel, forteller de.

I tillegg til bringebærsalg kunne deltagerne delta på både quiz og kakekonkurranse. Leder for Vollen vel, Knut Førsund auksjonerte også bort alt fra øredobber til båtplass til inntekt for neste års festival. Og selv med få bud, kunne han fortelle at neste års festival var sikret.

– Vi lurte på om vi måtte holde nettauksjon, men vi skal glatt kunne passere fjorårets inntekt, forteller han fornøyd.

Adrian Følling (7) og Jonas Ilestad (7) kom raskest inn etter bringebærløpets 1-km for barn mellom 0 og 7 år.

Foto: Ludvig Gundersen

Selv med er rekke gjeve auksjonsgjenstander var det et kunstverk av Per Kleiva som tok kaka og ble solgt til en fornøyd Trine Bendixen.

– Jeg gledet meg egentlig til kransekake, men det ble Per Kleiva istedenfor, men jeg er veldig fornøyd, forsikrer hun.

Vollens raskeste

Fornøyd ble også festivaldeltagerne på søndagens Bringebærløp. Med opphold og godvær var det 200 i alle aldere som stilte opp ved målstreken i Vollen idrettspark. Etter å ha gitt jernet i første klasse ut, 0–7 år, var det Jonas Ilestad (7) og Adrian Følling (7) som sikret 1. og 2. plass etter en sterk spurt.

– Det var tøff konkurranse, men vi har trent mye og vi var sikre på seier, forteller de to som er enige om at vaffel smaker mye bedre enn medalje, etter å ha satt tennene i hver sin premie.

Ordfører Lene Conradi og Emilie Gjeruldsen ledet bringebærkortesjen til tross for øsende regn.

Foto: Ludvig Gundersen

Vollen historielags leder Harald Bøckman forteller at det er rørende og inspirerende at så mange trosset elementene for å være med på å festivalen.

– Det er en del av Askers identitet. Det er flott at vi kan holde det ved like som en Asker-tradisjon.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.