Nå spiller de kammermusikk i hele Asker
Koronaen har krympet årets utgave av Asker kammermusikkfestival. Likevel har festivalen aldri vært så stor som nå.
– Dette er første gang vi spiller kammermusikk i hele den nye kommunen. Festivalen er i gang, og den vil vare i to uker, sier Pia Borgli i festivalstyret.
Det var Kristin Lunde som dro i gang kammermusikkfestivalen i 2014. Den gang var det fem konserter i løpet av en helg.
Nå er det 18 arrangementer fra åpningskonserten mandag og frem til søndag den 22. november. Og likevel var planene langt mer ambisiøse for kulturåret 2020.
Fra 30 til 18
– Vi hadde planlagt 30 konserter, som er redusert til 18 på grunn av koronaen. Nå satser vi på trygge konserter i større lokaler, sier Lunde.
Hun forteller at det er krevende å være konsertarrangør i disse tider, men hun og resten av styret er innstilt på å lage en flott kammermusikk festival i Asker for åttende gang.
– Det blir veldig spesielt med færre konserter og færre tilhørere. Det blir en svært eksklusiv festival, hvor vi gjerne vil være et lysglimt for folk. Det kan være flott å komme ut og høre musikk på en trygg måte, selv om det er korona, sier Lunde som selv er pianist på flere konserter.
– Et viktig trekkplaster har vært huskonserten i hjemmet til ekteparet Unni og Halgrim Thon. Åpner de dørene igjen?
– Nei, det blir for trangt. Heller ikke den hyggelige konserten på Filtvet Fyr blir det noe av. Hvis vi skulle gjennomført den, ville det blitt for to publikummere, og det går ikke, sier Lunde.
Schubert
Hun åpnet festivalen med konsert mandag og fortsetter på Heggedal Hovedgård onsdag, med svensk nasjonalepos og nordiske romanser.
Torsdag blir det folkemusikk på Venskaben. Disse arrangementene kan maksimalt ha 30 tilhørere. Men i Vardåsen kirke på fredag vil dørene kunne åpnes for 50 til en musikalsk reise i solsystemet med Agder Camerata.
Lunde trekker frem lørdagens konsert i Schulerudgården i Holmsbu som et av festivalens høydepunkter. Her vil kunstmaler Birgitta Strobel male til Schuberts musikk, mens Ingebjørg Kosmo og Øystein Skre synger til tonene fra Lundes piano. Samtidig vil Pia Borgli fortelle om musikerens liv.
Tidligere på dagen kan du høre forfatter Cecilie Enger fortelle om romanen hun skriver om to kvinner som levde som «mannedamer» og som ble Europas første kvinnelige skipsredere. Dette til tidstypisk musikk.
Søndag blir det Beethoven på NaKuHel, musikk fra Bech til Abba med fire kontrabasser på Asker museum og operakafé på Oslofjordmuseet, før neste festivaluke fortsetter med fire konserter og avsluttes søndag med operetteaften på Venskaben.
Støtte
Viken fylke og Asker kommune har støttet festivalen med 100.000 kroner hver.
Lunde lover allerede nå at det blir en ny festival neste år.
– Da skal vi slå på stortromma, sier hun, med tanke på at det på grunn av årets smittefare var nødvendig å avlyse en gallakonsert med symfoniorkester, solister og 240 amatørsangere.