Stabæk – Mjøndalen 2–0

Nicolai Næss var med å rykke opp med Stabæk for ti år siden også. Før sesongen kom han tilbake til Stabæk for å rykke opp en gang til. Lørdag sørget han for at feiringen startet ved å sende hjemmelaget i føringen.

– Jeg synes denne smaker best, for nå har jeg spilt en tydeligere rolle i laget enn hva jeg gjorde forrige gang. Jeg var med å bidra sist også, men jeg vil si at denne smaker best for min egen del, sier en lettet midtstopper til Budstikka etter kampen.

Bildeserie

Se bildene fra Stabæks opprykkskamp på Nadderud og fra feiringen på Onkel Blaa

Kun sort magi og matematiske usannsynligheter kunne hindre Stabæks retur til eliteserien, og opprykket var derfor så godt som i boks allerede før kampstart mot Mjøndalen. På banen, så vel som på tribunen, handlet derfor det aller meste om å avslutte sesongen på best mulig vis før feiringen for alvor kunne ta av utover kvelden.

– Det er en fantastisk følelse. Det var enda mer klimaks forrige helg følte jeg. I dag var det enda mer kontrollert. Vi viste at vi fortjente opprykket med fire poeng og veldig bra målforskjell, sammenlignet med lagene bak. Godt trykk på stadion i dag og viste at vi får det til med gode resultater, sier sportssjef i Stabæk, Torgeir Bjarmann.

Et så godt som fullsatt Nadderud sørget for feststemning. Og fyrverkeriet ble fyrt opp allerede før kampstart.

Stabæk startet kampen godt og trykket gjestene fra Mjøndalen ned i banen. Fitim Azemi fikk en sjanse til å heade ballen ned på toppskårer Gift Orban, men fikk ikke helt hodet bak ballen, og Mjøndalen fikk ryddet unna. Minutter senere fikk Gift Orban derimot muligheten sin da han ble spilt gjennom alene med keeper, men Mjøndalens sisteskanse Thomas Kinn reddet mesterlig.

13 minutter ut i kampen var Stabæk og Fitim Azemi igjen frempå. Thor Søndergaard Lange slo inn fra venstre, og Azemi fikk hodet på ballen, men like utenfor for Stabæk.

Stabæk fortsatte å holde trykket oppe ut omgangen, men den utløsende skåringen satt ikke for hjemmelaget i første omgang. Mjøndalen var frempå en sjelden gang, men Stabæk-forsvaret ledet av Simen Wangberg hang med på notene og slapp ikke bortelaget til noen særlig store sjanser.

Blaatt hjerte

Stabæks sportssjef, Torgeir Bjarmann, har fått en del kritikk denne sesongen. Det er noe han er vant med i den rollen han har. Han ble rørt til tårer i Sandnes forrige helg da opprykket mer eller mindre var sikret.

– Hvilken signering er du mest fornøyd med denne sesongen?

– Thor Lange, svarer han med et glimt i øyet.

– Det er forskjellige faktorer som spiller inn, men det er ikke tull når jeg sier at Lange er en perfekt signering. Han har blaatt hjerte og vi har fått inn en kulturbærer, som er noe vi har mistet. Han elsker å spille for Stabæk. Det har vært en ekstremt viktig faktor for å endre på garderobekulturen som var for dårlig i fjor og året før. Det var slitasje i garderoben og ikke noe samhold. Vi har fått endret det på ti måneder nå, hvor selv de som ikke spiller har lyst til å bli med videre, legger han til.

I likhet med Næss er Lange en av de som var med på å rykke opp i 2012 også.

– Opprykksmester, det kan man rett og slett bare slå fast nå, sier Thor Lange med et glimt i øyet.

– Hvilken av de smakte best?

– Det er ikke noen tvil om at jeg har hatt en viktigere rolle nå. Jeg har kommet tilbake etter mange år i andre klubber. Jeg har hatt en viktigere rolle på banen og i garderoben, så dette opprykket er hakket bedre.

Etter at Lars Bohinen kom inn som trener har Lange startet alle kampene. Han mener forskjellen ikke er så stor, sammenlignet med tiden inn og ut av laget under Eirik Kjønø.

– Man er på trening og gjør jobben hver dag like vel, slår Lange fast.

At Lange er Blaa er det liten tvil om. Han hadde kompiser som sto med Stabæk Support under kampen. Etter kampen var moren og broren blant de som stormet banen.

– De har vært på 90 prosent av kampene i år. At de kom ut på matta da vi sikret opprykket var stort. Dette er veldig gøy. Jeg har vært på stadion siden jeg var liten og sett på de ordentlig store gutta spille. Nå er det vår tur til å være tilbake i eliteserien. Det gleder jeg meg veldig til, sier Lange som må gjennom en operasjon i lysken om et par uker.

Århundrets viktigste

I pausen ble Ingebrigt Steen Jensen hedret og kåret til Århundrets Stabæk-spiller av Stabæk-support og innlemmet i klubbens Hall of Fame.

2. omgang startet med en stor Stabæk-sjanse. Gift Orban slo inn fra venstre, men Fitim Azemi klarte ikke sette hodet på innlegget.

Etter en time tok det av på Nadderud. Nicolai Næss scoret på et herlig frispark i forrige serierunde mot Sandnes Ulf. Lørdag klinket han igjen til fra langt holdt, ballen suste under Mjøndalen-keeper Magnus Kinn og i mål.

Spilte alt

Næss kom «hjem» til Stabæk fra Sarpsborg 08 før denne sesongen. Siden det har han vært på banen i alle kampene. Ifølge STB Guru er han delt på flest kamper denne sesongen med Fredrik Krogstad og Herman Geelmuyden, som alle står med 32 kamper. Men Næss har aldri blitt byttet ut.

– Jeg har vært så heldig at jeg ikke har hatt noen skader, så jeg har fått med meg alle minutter i cup og serie i år. Det er jeg veldig fornøyd med. Det har vært litt turbulent med trenerskifte etter at vi ikke fikk den sesongen vi håpet på, men vi har stått samlet som en gruppe og det har vært lett å spille bak der. Gruppa har hele tiden hatt tro på prosjektet, sier Næss.

I intervjusonen lukter det litt øl av mannen som var med på å spille Stabæk tilbake til eliteserien.

– Det ble en øl eller to i garderoben. Vi må jo feire at vi 100 prosent sikkert har rykket opp. Vi feira litt halvveis forrige helg. Men jeg er litt sånn at vi ikke skal jinxe noe. Nå har vi klart det, så nå skal vi kose oss litt, sier Næss.

– Hva betyr opprykket?

– For min egen del betyr det alt. Jeg er jo veldig glad i Stabæk, men jeg sa da jeg kom tilbake at målet var å rykke opp. Det at vi nå har fått det til er jeg veldig stolt av. Det var målet hele tiden og jeg vet det er satset mye penger på at vi skulle klare dette. Vi har jobba jevnt og trutt i hele år og nå føler jeg vi har fått belønninga.

Klinte til

12 minutter før slutt ga Stabæk-fansen igjen full gass og fyrte opp mer fyrverkeri. Fitim Azemis avslutning et par minutter senere, var ikke det samme og forsøket gikk langt over.

Minuttet senere traff Victor Wernersson bedre da han førte ballen innover i banen og klinte til med venstrebeinet. Ballen føk inn i hjørnet, til 2-0.

Sluttminuttene ble en eneste lang feiring. Stabæk hadde full kontroll og tok en veldig fortjent seier.