Lekre fastelavnsboller med en vri

VARIASJON: Elsker du sjokolade kan du lage litt anderledes fastelavnsboller.

VARIASJON: Elsker du sjokolade kan du lage litt anderledes fastelavnsboller. Foto:

Av

Her er oppskriftene på luftige fastelavnsboller med krem, eller vil du prøve med sjokolade? Eller kanskje skogsbær?

DEL

Nå på søndag er det fastelavnssøndag. Tidligere het det fleskesøndag, og det var den store dagen for fråtsing.

Flesk og feit suppe med melboller var visst tingen den gang, men nå er det nubakte luftige fastelavnsboller som gjelder, og helst med fyll.

Feiringen stammer egentlig fra ordet vastel-avent, og ble opprinnelig brukt om kvelden før fasten, onsdagen syv uker før påskedagen.

Nå har det kokt ned til én søndag hvor du kan velte i deg all verdens herligheter og legge skylden på gamle tradisjoner.

LES OGSÅ: Nå gjør vinteren comeback med snø og kulde 

Mest for fintfolk

I år er det søndag 3. mars som er datoen du kan bolle deg hele dagen.

Fastelavnsboller var i utgangspunktet hvetebakst for fintfolk i de store byene.

De fylte bollene med rørte bær og store mengder pisket krem.

Så gasset de seg i denne velstanden av sukrose og mettet fett.

Men som med alle andre luksussymboler fikk etter hvert allmennheten også tilgang på godsakene.

LES OGSÅ: Unn deg en fransk klassiker

Nakne jomfruer i plogen

På begynnelsen av 1900-tallet etablerte skikken seg også på landsbygda rundt omkring i Norge.

I dag står tradisjonen godt forankret blant nordmenn. Kanskje er det Sanitetskvinnenes arbeid med fjørbelagte bjørkeris som har gjort søndagen så etablert?

Fastelavnsriset er en hedensk skikk. Den ble brukt som en fruktbarhetsvekker: Jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner fikk seg en runde med riset.

Det finnes også historier på at nakne jomfruer ble spent opp foran i plogen.

Enkelte tradisjoner er det kanskje greit at vi har kvittet oss med.

Vær kreativ

Ta deg en fortjent bollepause denne søndagen. Den vanligste bollen er enkel og grei, kun bukfylt med krem og kanskje en skje syltetøy.

Et lett slør av drysset melis legger det siste sukkerlokket på bollene.

Du har utallige valgmuligheter av fyll, så bruk kreativiteten. Ingenting er for mye eller voldsomt. Det er tross alt fleskesøndag.

Artikkeltags