– Personlig har jeg aldri sett på Stabæk som en rival. Mitt største «fotballhat» var nok mot Asker, som jeg spilte mot og som spilte i samme divisjon som oss da jeg spilte i Bærum, forteller Andreas Aalbu til Budstikka.

September i fjor ble han ansatt i den nyopprettede stillingen som kommersiell leder i Stabæk Fotball. Jobben er rett og slett å gjøre Stabæk til en større kommersiell suksess – samtidig som klubben også vinner så mange fotballkamper som mulig. Det er jo tross alt det fotballklubber helst vil gjøre.

– Og du kan godt si at jeg kom inn på et gunstig tidspunkt. Lars Bohinen (Stabæk-trener) kom til klubben bare noen uker før meg, og siden har vi ikke tapt en fotballkamp, ler Andreas Aalbu.

Andreas Aalbu kom fra stillingen som daglig leder Ullensaker/Kisa. Klubben har spilt både i 1. divisjon og 2. divisjon så lenge Aalbu styrte skuta.

32-åringen hadde en rimelig god fotballkarriere før han la opp. Han spilte 2. divisjonsfotball og 1. divisjonsfotball for Bærum, Fredrikstad, Kristiansund og Ull/Kisa. Han hadde også et kort opphold i den svenske superettan-klubben Varberg. Det er Bærum SK som er hans moderklubb.

– Men jeg skjønte ganske tidlig at jeg aldri kom til å bli noen toppspiller. Derfor tok jeg også utdannelse ved siden av, forteller 32-åringen.

På Høgskolen i Molde og senere Norges Idrettshøgskole i Oslo tok han utdannelse innen idrettsledelse. Han har også skrevet en masteroppgave om sponsorer i norsk fotball.

Sier ikke nei

Andreas Aalbu er sønnen til den kjente idrettslederen Jan-Erik Aalbu. Faren har hatt en rekke jobber innen norsk idrett og media. Han hadde også et halvt år som sportsdirektør i Stabæk Fotball på slutten av 2004. Det siste han gjorde før han ga seg den gangen, var å signere Jan Jönsson som trener.

– Jeg sier til de som spør: Jeg har tenkt til å ha jobben i Stabæk i mer enn et kvarter, flirer Andreas Aalbu når referansen til faren blir nevnt. Men han legger ikke skjul på at han ser opp til hvordan faren har påvirket ham.

– Det pappa har gjort før meg, har selvfølgelig betydd ganske mye for meg, sier Aalbu.

– Men jeg har ingen planer om å ha like mange jobber som ham. Selv om jeg alltid svarer folk som spør meg. Jeg prøver alltid å være åpen og ærlig. Det forklarer jeg også til Stabæk. Det er ikke mer enn én måned siden jeg fikk et tilbud, som jeg naturligvis sa nei til. Men da fikk også Jon Tunold (daglig leder i Stabæk), beskjed om det.

Idrettsleder

Pappa Jan-Erik Aalbu har opp gjennom årene vært en av Norges mest kjente idrettsledere. Han begynte som sjef så langt tilbake som i 1987, da han var sportsdirektør på Norsk Toppidrettsgymnas (NTG) i Bærum. Etter det har han hatt en rekke toppjobber innen norsk idrett og media. Han har også spilt toppfotball for Vålerenga.

I flere år var han også fast ekspertkommentator for NRK – sammen med Arne Scheie – innen hopp og kombinert. Nå er Jan-Erik Aalbu kommersiell leder i Norges Håndballforbund. Det har han vært siden 2018.

– Jeg synes det er kjempegøy at Andreas har valgt mye av den samme veien som den jeg har gjort. Vi har alltid vært en idrettsfamilie, og med pappahjertet synes jeg det er fint at han er opptatt av det samme som meg, sier 59 år gamle Jan-Erik Aalbu.

Han understreker at han aldri har lagt noen føringer for hva sønnen skulle velge som karrierevei.

– Andres har mange god egenskaper, og jeg har vært en ivrig pappa som har vært til stede. Men jeg har aldri blandet meg borti hva slags valg han har tatt, sier senior.

Tre grunner

Andreas Aalbu sier at det var tre årsaker til at han begynte i Stabæk. Han sier også at han sa nei til flere andre jobber da han ble ansatt i Bekkestua-klubben.

– Det første er at klubben får en ny stadion, og det betyr at det liv laga for en toppklubb her. Det andre er at jeg er fra Bærum og at Stabæk er toppklubben i kommunen. Jeg er født og oppvokst og jeg skal bo her når jeg blir eldre. Det tredje er at jeg føler at jeg har et veldig godt samarbeid med Jon Tunold (daglig leder).

– Jeg mener at klubben er på vei i en ny epoke når stadion forhåpentlig er klar i 2026. Men den reisen starter allerede nå, vi kan ikke vente til den er ferdig. Stabæk er en kul klubb med uforløst potensial, med et Norges beste akademier. Jeg drømmer om og tror at Stabæk skal etablere seg som en toppklubb på det øverste sjiktet, sier Andreas Aalbu.

Jon Tunold i Stabæk Fotball mener klubben har gjort en god ansettelse.

– Han er en ung, modig og reflektert mann som så langt har gjort en veldig god jobb i klubben. Han får en enormt viktig jobb med å ta klubben inn mot en ny arena. Det har også vært viktig å få unge folk inn i klubben, sier Jon Tunold.

Lørdag spiller Stabæk treningskamp mot 2. divisjonsklubben Kjelsås inne i LSK-hallen på Skedsmo. Den kampen kan du se direkte på Budstikka.no.

På budstikka.no vises minst fem av vinterens treningskamper for Stabæk og også massevis av andre treningskamper for andre eliteserielag. Kampene kan sees av de som har et +alt-abonnement. Blant kampene Budstikka vil vise er de to oppgjørene på Marbella mot Hammarby og Rosenborg.

Når eliteseriesesongens sparkes i gang skal Budstikka og Amedia dessuten vise 75 kamper fra eliteserien i samarbeid med TV2.