Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Denne statuen står på Nesbru ved sykkel-/gangveien i bakken like før avkjøringen til Holmen Fjordhotell.
Her sykler jeg ofte forbi på mine mange sykkelturer, enten til Vollen, Asker eller Heggedal.
For noen uker siden traff jeg et ungt par som hadde stoppet og så på statuen. Da spurte jeg: – Vet dere hva det er?
Nei, det visste de ikke.
Siden jeg er en forholdsvis gammel mann kunne jeg fortelle at jeg tror den muligens skriver seg fra et maratonløp som fant sted i rundt 1948. Med start i Oslo sentrum, og hvor de snudde her på Nesbru, for så å løpe tilbake til hovedstaden.
Paret som fikk denne korte innføring, som jeg ikke vet om er helt riktig, nikket og takket.
Men jeg er ikke sikker på om jeg har rett. Derfor kunne det være artig om kanskje Budstikka kunne hjelpe til å få litt mer kunnskap om dette.
Nesten hver gang jeg passerer her, ser jeg at noen stopper opp, enten som gående, i selvgående rullestol, eller på sykkel som meg.
Kjører man bil, bør man være mer opptatt av kjørebanen enn å titte til siden i buskaset som omgir dette punktet.
--- ---- ---- ---
Fra EM i friidrett i 1946
Budstikka kan oppklare innsenderens spørsmål på direkten.
For mens forsiden bare inneholder ordet «Vendepunkt», kan man vende seg rundt til baksiden av støtten og se påskriften europamesterskapet i 1946. Da ble EM i friidrett holdt i Oslo, og maratonøvelsen gikk – eller rettere sagt ble løpt – fra Bislett til Holmen og tilbake, med vending omtrent der støtten nå står.
Navnet på de seks beste er hugget inn, med vinneren Mikko Hietanen fra Finland øverst. Tiden 2.24.55 var under gjeldende verdensrekord, men ifølge Wikipedia var løpet på bare 40,1 km slik at rekorden ikke ble godkjent. Nordmannen John Systad endte på 12. plass av de 14 som fullførte.
Støtten er kjent som Maratonstøtten, men ifølge Budstikkas store Asker og Bærum-leksikon (2008) er det ikke kjent hvem som laget den.
I mesterskapet ble for øvrig tikamp vunnet av Godtfred «Gotti» Holmvang (1917–2006) fra Bærums-klubben Tyrving. Det var Norges eneste gull i mesterskapet.
Nils Johan Dahl, debattansvarlig Budstikka