Asker Frp var gjennom en opprivende nominasjon. Bitterheten fra de som tapte har vært vært en av sommerens store føljetonger med utmeldelser og Facebook-kritikk om hverandre.

En av skyteskivene for kritikken har vært partiets ordførerkandidat, Tonje Lavik fra Spikkestad.

Derfor må gårsdagens valgresultat være en seier både for partiet og Lavik personlig. Partiet fikk 8,1 prosent av stemmene i Asker. Fremgangen er på 0,8 prosentpoeng, nok til å øke antall seter i kommunestyret fra fire til fem.

Med andre ord - den åpenlyse aksjonen for å svekke Lavik og Asker Frp har ikke nådd frem til velgerne.

Enda viktigere: Resultatet gir Asker Frp bedre muligheter til å komme inn igjen i et flertallssamarbeid på borgerlig side.

For styringspartiet Høyre må nødvendigvis forholde seg til et sterkere og fornyet Frp. Ikke minst i lys av det elendige valgresultatet til Senterpartiet, ett av de nåværende samarbeidspartiene. Sp endte på 2,5 prosent og mistet to av tre representanter.

For fire år siden var lysten på et samarbeid med Frp forsiktig sagt lunken, både i Høyre og Venstre. Resultatet ble at partiene så mot sentrum, og fant Senterpartiet.

Helt siden Høyre luktet på rent flertall i meningsmålingene, har ordfører Lene Conradi (H) flagget at hun ønsket et bredt flertall. For å få til, det har Høyre flere muligheter.

Les også

Terrierens triumf

Et rent samarbeid med Frp vil med dette valgresultatet gi de to partiene 31 representanter. Et samarbeid med Venstre og KrF vil gi det samme.

Begge alternativene vil gi et solid flertall på papiret, men også skape utfordringer i enkeltsaker der partiene er uenige, for da blir Høyre med en gang avhengige av andre partier.

Lykkes det å stable på beina et samarbeid der alle fire partiene er med, vil det åpenbart sikre en bredere og mer solid plattform på borgerlig side. En joker her er også Industri- og næringspartiet (INp). Det må avklares hva INp vil i Asker-politikken, etter at de fikk inn to i kommunestyret.

Større bredde er en styrke, men det betyr også større dragkamper om både politikk og posisjoner.

Utfallet kan vise seg om ikke altfor lenge. Allerede tirsdag var møteaktiviteten i gang.