I denne barnehagen tok leken helt av

Barna har både spesiallaget pass og billett klar når de sjekker inn i Espira Gullhella barnehages flydag.

DEL

«Mine damer og herrer, velkommen om bord på Norwegians flight DY56», sier fagarbeider "kaptein" Dag Magne Vegel over høyttaleren.

Aksel, Sara, William, Precious og alle de andre barna er godt forberedt når de sjekker inn. I kofferter og vesker ligger alt fra solbriller og badetøy til kosebamser og leker. Flere har flydd før – på ordentlig.

– Jeg har vært i Spania og Kroatia, sier Alfred Buen Sommerfeldt.

Andre har vært på Sri Lanka, i Spania og Hellas. Leo forteller at han snart skal til Australia på ordentlig.

LES OGSÅ: Bygger barnehagegiganter

Uvant med høyhælte sko

Barnehagepedagog Jowita Markowska i den private Askler-barnehagen er for anledningen dresset opp til rollen som flyvert. På turen over til New York serverer hun både «kaffe», «te» og snacks.

– Synes du det er forskjell på å være flyvert og pedagog?

– Ja, det er veldig stor forskjell. Det er ikke lett å servere så mange samtidig i disse klærne – og med høye hæler. Til vanlig går jeg med joggesko.

(saken fortsetter under bildeserien)

Bildeserie

Flydag i barnehagen

Espira Gullhella, Smaragden avdeling, gjennomførte sin tredje flydag på tre år i barnehagen - og lekte seg gjennom en helt vanlig fredag i barnehagen. Det innebar at avdelingen ble omgjort til Smaragden International Airport. Første destinasjon på jorden rundt-reisen var New York, hvor barna fikk hilse på Donald Trump - før de fløy videre til flere spennende destinasjoner. I år var passasjerlisten ekstra eksklusiv da ordfører i Asker kommune, Lene Conradi, hadde valgt å fly sammen med barnehagebarna.

Lånt utstyr

Både Jowita og kollega Nina Korsmo Halle roser fagarbeiderne Dag Magne Vegel og Anders Njåtun som står bak flydagen, både for idé og gjennomføring. Selv er de kaptein og co-pilot i dag. Utstyr har de fått låne av et ekte flyseselskap.

– Det er litt all right å være kaptein for en dag, sier Dag Magne.

– Barna synes det er veldig gøy, det er læring i dette også. De lærer blant annet geografi, sier Anders.

Gamle venner i Australia

Barna er ikke delt inn i business- og økonomiklasse, selv om noen får sitte på stol og andre på benk. Det er heller ikke rapportert om kanselleringer eller forsinkelser på ruten, ifølge kaptein Vegel.

– Vi skal fly til Italia i dag og der får vi pizza, sier William Stuverud Stabæk (6).

SJEKKER INNE: Precious Imasemojie (4) har papirene i orden før innsjekking. Veske og solbriller er også med.

SJEKKER INNE: Precious Imasemojie (4) har papirene i orden før innsjekking. Veske og solbriller er også med. Foto:

– Jeg er egentlig italiensk, forteller Sara Romanello (6 1/2).

Etter både takeoff og landing på storskjermen, får barna en guidet filmtur rundt i New York, før turen går til India og solfylte Australia. Her dukker to velkjente fjes opp på skjermen - gjennom et skype-møte med to sommerkledde barn som har flyttet dit, men som har gått i barnehagen  tidligere.

LES OGSÅ: Familier dropper ekstrafri 

Tur nummer to

Ordfører i Asker, Lene Conradi, har takket ja til sin andre flight fra

OM bord: Kaptein Dag Magne Vegel hilser på passasjerene før take off. – Kjempespennende, sier Lene Conradi (bakerst).

OM bord: Kaptein Dag Magne Vegel hilser på passasjerene før take off. – Kjempespennende, sier Lene Conradi (bakerst). Foto:

Smaragden internasjonale flyplass.

– Personalet her er veldig flinke til å lage prosjekter. Jeg har også vært her under et OL en gang. Det er gøy for de voksne å leke også. Og her tar de leken helt ut, sier ordføreren.

Lekespesialist

1.-amanuensis Anne Greve fra Høgskolen i Oslo og Akershus er spesialist på lek og sier hun har lyst til å juble over tiltaket.

– Det er så flott med entusiastiske og lekne ansatte som kan inspirere barna. Samtidig må de voksne passe på at leken er på barnas premisser. Men jeg skjønner at dette er veldig stas siden det bare er en gang i året. Barna og deres egen lek er viktigst til vanlig.

LES OGSÅ: Husmoren som dro til departementet for å kjefte 

Artikkeltags