Familien bekrefter overfor NTB lørdag at han sovnet stille inn fredag kveld. Skjønberg vokste opp på Høvik, og han fikk sin første skuespillertrening i Sandvika. Moren Henny Skjønberg drev nemlig amatørteateret Bærum Studiescene på Folkets Hus under 2. verdenskrig.

– Den gangen gikk man ikke på noen teaterskole, for den var kontrollert av nazistene og ble boikottet. Derfor var dette mye av vår utdannelse, fortalte Skjønberg til Budstikka i 2006.

Espen Skjønberg var en av våre største, mest produktive og mangfoldige skuespillere. Han har spilt over 70 roller ved Nationaltheatret, har medvirket i over 40 filmer og har vært med i flere TV-serier.

Skjønberg høstet også internasjonalt ry og spilte teater både i USA og England. På 1980-tallet ble han beskrevet som norsk teaters største eksportartikkel.

Debuterte i 1945

Espen Skjønberg debuterte på Chat Noir i 1945 og var første gang ansatt ved Nationaltheatret fra 1946 til 1949. Deretter arbeidet han ved Oslo Nye Teater i 17 år og et par år ved Det Norske Teatret, før han i 1968 igjen kom til Nationaltheatret, hvor han hadde sin avskjedsforestilling i 1995.

Men som skuespillere flest kunne ikke Espen Skjønberg se for seg noen stille og rolig pensjonisttilværelse. Han fortsatte å jobbe.

–Jeg tror at en holder seg frisk lenger ved å være i aktivitet. Jeg skjønner ikke hva det er å nyte sitt otium, sa han.

91 år gammel fikk han Hedda-pris som beste mannlige medspiller for rollen som Tsjebutykin i «Tre søstre» av Tsjekhov på Nationaltheatret. I 2009/10 gjorde han stor suksess med sin egen forestilling «Om Hamlet» på Nationaltheatret. Skjønberg var kjent som en av Norges fremste Shakespeare-tolkere og fikk allerede i 1952 kritikerprisen for sin Hamlet-tolkning

Skjønberg var allsidig i sitt valg av roller, og han spilte også i TV-serier som «Syv søstre» og «Berlinerpoplene». Han var også med i NRKs adventskalender «Jul i blåfjell».

Engelsk suksess

Espen Skjønberg gjorde også stor suksess på engelske scener. Han spilte så ofte på The Royal Exchange i Manchester at han i et intervju sa at «dette er nesten blitt min annen scene».

–The Royal Exchange er et fantastisk teater, helt enestående i Europa, mente Skjønberg.

Han spilte også på det meget prestisjetunge Almeida-teateret i London, der han i 1990 sto på scenen sammen med Claire Bloom i Ibsens «Når vi døde vågner».

Listen over priser Skjønberg har mottatt, er lang. Han fikk både Norsk kulturråds og Amandas ærespris, Heddaprisen, Gullruten og Aamot-statuetten. I 2007 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Han var også æresmedlem i Norsk Skuespillerforbund.

Beskjeden

Skjønberg var ingen person som fremhevet seg selv. Han var merkelig sky, likte ikke intervjuer, men møtte likevel journalister med den største vennlighet. Han var ikke opptatt av publisitet om sin egen person, men av å yte sitt beste på scenen.

Espen Skjønberg var gift to ganger. Først med skuespilleren Margrete Ree (1921–1976), så med skuespilleren Mona Hofland fra 1959 til hennes død i 2010. De to skydde kjendislivet, og sladrepressen og var sjelden å se på premiere- og kjendisfester.

Espen Skjønberg ble født i Oslo 7. april 1924. Han ble født inn i en skuespillerfamilie. Både hans mor Henny og faren Eugen Skjønberg var skuespillere.