Glem for en stund det du har lest de senere årene om Asker Fotballs sportslige og økonomiske nedturer. Lørdag har klubben all grunn til å feire to suksesser som ikke kan måles i poeng eller tabellposisjon: Gatelaget og Asker United.

Asker United, klubbens lag for psykisk utviklingshemmede, spiller forkamp på Føyka før A-lagets seriekamp mot Fløya. Gatelaget hedres med en middag senere i kveld.

Begge lagene er samfunnsansvar i praksis. Fellesnevneren er godt tilrettelagte aktiviteter, både for de med funksjonsnedsettelser og for dem som i perioder sliter med psykisk helse og rus.

Tre ganger i uken samles gatelaget til treninger. Året rundt. I tillegg kommer kamper og cuper. I fjor var 37 personer - 27 menn og ti kvinner innom treningene.

I seks år har André Muri – Asker-mannen som fikk en spillerkarriere i Stabæk og Vålerenga – vært prosjektleder og trener. Han får svært gode skussmål for jobben han legger ned 24/7.

Hans filosofi er enkel: Skape fellesskap. Mestring. Gode opplevelser. Det er viktigere hva laget fikk til sammen i kamp enn hva sluttsifrene viser på resultattavlen.

Gatelaget har bidratt til at flere i dag lever et rusfritt liv. Det fortelles historier om dem som aldri hadde spilt fotball før de ble voksne, men som aldri har skulket en trening. Det finnes historier om dem som gjennom nettverket rundt gatelaget er kommet seg ut i jobb.

Fredrikstad var den første klubben som etablerte et gatelag. Asker var den andre, Stabæk den tredje.

Begge de lokale klubbene feirer tiårsjubileum i år. Siden er mange andre klubber kommet etter, og ofte trekkes Asker frem som en av mønsterklubbene.

Grunnen er det svært tette samarbeidet med Asker kommune. Ruskoordinator Aina Rype har jobbet med gatelaget nesten hele denne perioden. Ni og et halvt år. Senere har hun fått med Wenche Rudsengen på laget. De fikk først 10 prosent av stillingene sine øremerket gatelaget. Siden ble det 50 prosent, nå utvidet til 75 prosent.

De er på alle treninger, kamper og cuper. Kjører og henter. Vekker spillerne, slik at de skal rekke trening. På denne måten kobles kommunens kompetanse på psykisk helse og rus rett inn i gatelagets støtteapparat og gir trygge, forutsigbare rammer.

Klubber som i dag vurderer å starte gatelag, oppfordres til å se nærmere på hvordan Asker Fotball og Asker kommune løser dette sammen.

Rutiner og mestring er ord som går igjen, når det kommer til gatelaget. Rutiner kan gi mestring på helt andre arenaer enn kunstgresset på Føyka. For eksempel være det som skal til for å komme seg ut i arbeidslivet.

Der ligger gatelagets største triumf.

Om Dag Otter Johansen

Dag Otter Johansen er politisk redaktør i Budstikka. Han er bosatt på Drengsrud i Asker og har vært ansatt i Budstikka siden 1996.

Politisk redaktør har ansvaret for meningsinnholdet i Budstikka, både mediehusets egenproduserte lederartikler og kommentarer, samt eksterne bidrag.

Du kan lese flere kommentarer her.