Så ble det avgjort, prinsesse Märtha Louise kan ikke lenger blande børs og katedral. Tirsdag meldte hun selv at hun sier fra seg sine offisielle oppgaver for kongehuset. Det kommer på ingen måte overraskende på.

Ser vi tyve år tilbake i tid, har skillet mellom kongefamilien og prinsessen blitt stadig større – og det har vært nødvendig. Märtha Louises kommersielle interesser har ført til diskusjoner i kongeriket, og hos familien på Slottet. Hele tiden har trebarnsmoren fra Lommedalen drevet næringsvirksomhet og samtidig representert kongefamilien i ulike verv som beskytter for organisasjoner. Det kan hun altså ikke lenger.

Det er litt av en gründerreise hun har hatt. Julen 2001 leste prinsessen eventyr på NRK, i et program hun selv initierte. Konseptet traff publikum godt og Märtha Louise kunne reise rundt for å fortelle eventyr. Kanskje var det da hun for alvor oppdaget muligheten til å bygge sin egen merkevare?

I 2002 giftet hun seg med Ari Behn og tok et da oppsiktsvekkende valg om å gi avkall på tittelen Hennes Kongelige Høyhet, samt den tilhørende apanasjen. Märtha ville tjene penger selv, betale skatt. Samme år ble enkeltpersonforetaket prinsesse Märtha Louise Kulturformidling etablert, og Märtha ble forretningskvinne for alvor.

Mellom 2007–2018 drev hun den meget omtalte «Engleskolen». Kritikken haglet. Skolen ble lagt ned, men gründerreisen fortsatte. Nå er Märtha Louise styreleder i flere selskap. Hun har startet en hestekanal på YouTube og ble i fjor partner i et klesmerke.

Det kommer nok godt med at hun har stått i stormer før. Etter at forholdet til sjaman Durek Verrett ble offentlig i 2019, har det virkelig blåst. Verrett er også en kommersiell aktør. Han driver med alternativ medisin, har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser og selger kostbare amuletter han påstår skal kurere sykdom. Vi kan bare spekulere i at det har vært bra for Verretts business å bli sammen en norsk prinsesse. Navnet på deres felles foredragsturné «The Princess and the Shaman», vitner i hvert fall om bevisst bruk av prinsessetittelen.

Etter at paret ble forlovet i juni eskalerte kritikken, og i høst har det pågått en prosess for å avklare prinsessens rolle i kongehuset. I september mente 51 prosent av oss at "Märtha Louise må slutte å representere kongehuset", ifølge en meningsmåling gjennomført av Norstat for NRK.

Denne uken var familierådet gjennomført. Prinsessen beholder sin tittel, men hverken hun eller Verrett kan bruke den i kommersiell sammenheng. Verett får ingen tittel når de to gifter seg. De kan ikke omtale andre medlemmer av kongehuset i egne sosiale mediekanaler, i medieproduksjoner eller i tilknytning til annen kommersiell aktivitet.

Märtha Louise sier selv at avgjørelsen tas for å bidra til ro rundt Kongehuset. Men interessen rundt kongens datter og hans barnebarn vil nok alltid være stor. Märthas tre døtre ble i mange år skjermet, men nå tar også de stadig større plass i offentligheten. Maud som kunstner, meningsbærer og underholder, Leah som prisvinnende influenser i en tv-serie og Emma som talent på hesteryggen.

At Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset, betyr ikke nødvendigvis at vi vil se mindre til henne. Kanskje tvert imot? Det blir spennende å se hvilke initiativ som kommer fra Lommedalen når hun nå står friere til å gjøre som hun vil.

Om Ingvild K. Vederhus

Ingvild K. Vederhus er kommentator og debattjournalist i Budstikka. Hun har vokst opp på Gjettum i Bærum og har bosatt seg samme sted.

Vederhus er journalist med 20 års erfaring. Hun har også jobbet som kommunikasjonsansvarlig og selvstendig næringsdrivende.
Her kan du lese flere kommentarer.