Etter å ha blitt observert i et boligområde i Hans Haslums vei på Bekkestua en stund, ble Viltnemda kontaktet lørdag.

– Den ville ikke reise seg. Den hadde skader i bena, og blødde i tillegg, sier Viltnemdas mann, Per Ola Søsveen, og fortsetter:

– Det er uvisst hva som har skjedd. Den kan ha falt ned et sted og skadet seg, fortsetter Søsveen.

Tilstanden til elgen ga Viltnemndas mann intet annet valg enn å foreta en kontrollert avliving.

– Når et dyr er skadet og bare blir liggende i et boligområde, så er det bare en ting å gjøre, fastslår han.

LES OGSÅ:  Elg ga ville tilstander i skolegården

Seks elg

Elgen på Bekkestua føyer seg inn i rekken av flere elg som har måttet bøte med livet den siste tiden. Det mest dramatiske dødsfallet fant sted mandag 30. januar, da en elg hoppet over en mur og falt ned i T-banesporet ved Gjønnes stasjon. 12 dager tidligere måtte en annen elg bøte med livet etter å ha vært på møbeljakt på Vøyenenga.

– Det er masse elg i området nå. Dette er femte elgen vi har tatt hånd om i Bærum på kun kort tid. I tillegg ble en elgokse skutt i en hage i Asker i dag.

Årsaken til at det er så mye elg i tettbebygde strøk, er ifølge Søsveen snøen og mangelen på foringsplasser.

– Det er mye snø nå, og siden det ikke er lov å fôre dyrene på de faste fôringsplassene på grunn av skrantesyken, så trekker elg og rådyr nedover mot kysten og inn i boligområder, forteller han.

LES OGSÅ: Her sitter Bambi bom fast i løssnøen

– Kan gjøre stor skade

Selv om både elg og rådyr kan oppleves som et spennende innslag i naturen rundt boligområder, er det ikke uproblematisk når det er så mye elg som trekker nærmere folk og veier i tettbebygde strøk.

– Det medfører farer for både dyret og folk som bor i området. 400 kilo elg kan gjøre stor skade dersom en småbarnsfamilie får den i panseret på vei til barnehagen.

LES OGSÅ: Viltkamera gir unikt innblikk i Askers dyreliv

Ber folk holde seg unna

Søsveen ber også folk som oppdager elg om å la elgen få være i fred, slik at den kan finne veien tilbake til marka. Lørdag ettermiddag fikk han beskjed om en elg på Slependen, hvor det var flere personer som løp etter elgen for å ta bilder.

– Det er viktig at folk som møter elg lar den få være i fred, og holder seg unna. Jeg har full forståelse for at folk synes det er spennende, men dette gjør at elgen blir stresset og det kan da oppstå farlige situasjoner, sier Viltnemdas mann.

Et eksempel på det er elgen som måtte avlives i Asker tidligere denne lørdagen.

– Den hadde angrepet en bil og en skiløper. Da Viltnemdas utsending var på plass, ble vedkommende jaget inn i bilen slik at en annen person måtte komme og foreta avlivingen, Sier Søsveen.

I tillegg til farene som kan oppstå for folk, kan en stresset elg bidra til å hindre dyret i å finne veien tilbake til trygge omgivelser, og dermed føre til at dyret må avlives.

– Vi ønsker ikke å avlive elgen. I dag har to elg måttet bøte med livet, og det er ikke noe hyggelig, avslutter han.