– Jeg er glad for at det hele gikk bra, ingen elever kom til skade. Men det var en veldig spesiell opplevelse, jeg har aldri sett maken, sier Elin Olsen, som har vært rektor ved Lommedalen skole i 19 år.

Det var like før 2. time skulle begynne onsdag morgen at dramaet skjedde. En elgku kom plutselig over parkeringsplassen ved skolegården, der mellom 50 og 60 barn oppholdt seg.

– Elgen virket stresset og urolig. Den løp rett inn i et av vinduene på skolen, heldigvis knuste det ikke, forteller Olsen.

På andre siden av skoleruta satt en klasse og hadde engelskprøve.

Elgen løp videre inn i et nett som omkranser skolens fotballbane og dultet borti flere parkerte biler før den stakk fra skolens område, ned på Gamleveien.

– Ser oss over skulderen

Der møtte dyret Maria Sjølin Engenes, som kjørte niåringen sin til skolen nettopp denne morgenen.

– Elgen kom løpende rett mot oss på veien. Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis jeg ikke tilfeldigvis hadde kjørt sønnen min og han hadde møtt elgen alene der på veien, forteller Maria. Hun beskriver møtet som både fascinerende og skremmende.

–  Barna mine ble litt skremt av hendelsen. Vi vet at den svære elgen er i området, vi ser oss over skulderen. Samtidig synes jeg synd på elgen, sier tobarnsmoren.

LES OGSÅ: Babyelg får flaskefôr hver annen time

– Hører en elg rope sårt

Temaet har vært den store snakkisen på Lommedalens Vel sine nettsider de siste dagene, elgen er observert en rekke steder. Det rapporteres om at elgkua har tatt følge med skolebarn på stier og mellom hus. Den er sett i hager og på gårdsplasser langs veier samt på golfbaner. Noen har hørt elgen ule. Et vitne rapporter at dyret skal ha blitt påkjørt.

«Hører en elg rope sårt i skogen øverst i Emilie Haugs vei nå. Får virkelig medlidenhet med den», skriver en av medlemmene i FB-gruppen.

«Redd det går en skadet elg rett bak i lia her», skriver en annen.

LES OGSÅ: Her rømmer Lena fra elg til hest

Viltnemnda ser på saken

– Vi har ikke fått beskjed om at noen påkjørt elg denne uken. Men vi har fått melding om en elg i Lommedalen, som vi har vært ute og sett på, sier Bjørn Erik Pedersen, naturforvalter i Bærum kommune. Hans medarbeidere kunne ikke se skade eller noe unormalt ved elgen fredag ettermiddag, men vil følge med på saken fremover. 

Se video under:

Elg i villastrøk i Lommedalen

 

Pedersen understreker at det ikke er uvanlig at elg trekker ned i sivilisasjonen på denne tiden av året, når det er mye snø i skogen. Om dyret er påkjørt og dermed påført skade, er det en annen sak.

– Hvis elgen er skadd eller aggressiv, må vi ta en vurdering på hva vi skal gjøre med den, sier naturforvalteren. Han oppfordrer folk til å melde fra hvis de føler seg truet av dyr. Og han minner om at sjåfører plikter å si fra til politi eller viltnemnda hvis de kjører på vilt.

– Hva skal folk gjøre hvis de møter elg?

– Trekk deg unna, la elgen komme seg unna. Ikke skrem eller press den unødig, sier Bjørn Erik Pedersen.

LES OGSÅ: Utvider jaktperioden for elg

Elg på pensum

På Lommedalen skole har de hatt opplæring i håndtering av elg denne uken, i tilfelle flere skulle elge seg innpå. Rektor innrømmer at opptrinnet onsdag var ubehagelig.

– Lærerne som inspiserte ute i friminuttet prøvde å få elevene inn i sikkerhet ved skolen. Men det hele gikk veldig fort, det var en stressende situasjon, sier rektor, som forteller at elevene reagerte med alt fra glede til redsel på opptrinnet.

På Lommedalen skole går det 490 elever, de yngste er seks år.

En elgku kan bli opp mot 450 kilo tung og over to meter opp til skuldrene, ifølge Store norske leksikon.