Skip to main content

Introduserte eldre for VR og videospill

Seniorer i Asker fikk prøve seg på alle de tre store konsollene, og også med et par VR-briller.

Seniorer i Asker fikk prøve seg på alle de tre store konsollene, og også med et par VR-briller. 

Foto: Mats Sauro Høimyr

Askers seniorer fikk oppleve en ny verden da spillkonsoller og VR-briller ble testet ut i kulturhuset. En av deltagerne fikk blant annet oppleve en digital tur til Paris.

– Teknologien beveger seg så fort at mange eldre gir litt opp å følge med. Men samtidig blir verden så mye mer digital at de ikke har noe annet valg om de vil fungere i den, sier Sigrid Sviland Presttun.

Sammen med Lars Opsahl er hun leder for Asker Seniornett, del av en nasjonal organisasjon som driver med rådgiving innenfor teknologi og digitalisering for eldre.

I forrige uke arrangerte de «digital festival» i Asker kulturhus der Askers seniorer ble introdusert for videospill og VR (virtual reality).

– Det er synd at mange eldre ikke kjenner til dette. Mange vet ikke at det er både gøy og underholdende, samtidig som det også kan ligge en stor helsegevinst i spill, sier Joop Cuppen, prosjektleder i Seniornett Norge. 

For de fremmøtte i kulturhuset fortalte Cuppen om hvordan spill som medium kan brukes som supplement til fysisk og psykisk trening.

Reiste til Frankrike

Cuppen introduserte også seniorene for spill på ulike plattformer.

– Noen spill utfordrer deg på en måte som trener det kognitive, og kan bidra til å holde hodet skarpt, sier han.

– Andre spill kan derimot brukes som supplement til fysisk trening. Enten som app på telefonen eller som et spill på pc eller konsoll, forklarer Cuppen.

Blant tilhørerne var det stor interesse for å prøve alle «duppedittene» Cuppen hadde tatt med seg. Særlig VR-brillene var populære.

– Jeg har prøvd dette en gang før, men jeg var ikke klar over helsegevinsten av dette. Jeg synes det er veldig interessant å se hvordan teknologien kan brukes, forteller Inger Johanne Dalgaard, som var en av de første til å teste VR-brillene.

Selv om hun befant seg i Asker sentrum, havnet hun likevel 1.300 kilometer unna i en digital versjon av Paris.

Inger Johanne Dalgaard var en av de første som testet VR-brillene på torsdag. Selv om hun fysisk befant seg i Asker sentrum, førte brillene henne til Paris.

Inger Johanne Dalgaard var en av de første som testet VR-brillene på torsdag. Selv om hun fysisk befant seg i Asker sentrum, førte brillene henne til Paris. 

Foto: Mats Sauro Høimyr

Vil starte spillgruppe

Dalgaard legger til at hun nå vurderer å investere i et eget sett briller for å kunne bruke til både trening og moro.

Sigrid Presttun og Lars Opsahl i Asker Seniornett håper å kunne starte en egen spillgruppe myntet på målgruppen.

– Vi ønsker å kunne bruke det som verktøy for å hjelpe seniorer inn i den digitale verden, men for å få til det må vi også ha flere medhjelpere. Når det er helt ny teknologi som få av dem har vært borti tidligere, må vi ha med all kompetansen vi kan få, forteller de to. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.