Skip to main content

Gyver løs på «digitalt monster»

Signe Lise Larsson har bestemt seg for at i løpet av høsten skal hun lære seg å hanskes med digitale verktøy.

Signe Lise Larsson har bestemt seg for at i løpet av høsten skal hun lære seg å hanskes med digitale verktøy.

Foto: Knut Bjerke

Signe Lise Larsson (72) sliter i digital motbakke og er ikke alene om det. Nå er det heldigvis hjelp å få.

– Jeg vil på nett for å ha tilgang til viktige tjenester som helse og skatt, men synes det er utfordrende å få det til. Jeg har hverken nettbank eller elektronisk id – og det føles ikke bra, sier Signe Lise Larsson fra Asker.

Hun er langt fra alene om å synes at den digitale hverdag kan være krevende. En rapport fra Kompetanse Norge viser at ca. 600.000 nordmenn mener det er vanskelig å henge med digitalt. I aldersgruppen 60 til 64 år er 18 prosent svake brukere, og tallet øker til 42 prosent blant dem som er over 80 år.

Tar opp kampen

Helst ville Larsson at de gamle analoge tjenestene som for eksempel brevgiro besto parallelt med de digitale. Nå har hun innsett at slik blir det ikke.

– Jeg skal gyve løs på dette digitale monsteret. Til høsten melder jeg meg på seniornetts digitalkurs på innbyggertorget, sier hun.

Allerede onsdag kan hun få med seg noen tips for å manøvrere i den digitale verden. Da arrangerer Eldrerådet og Seniornett i Asker webinaret «Digitalt utenforskap».

– Det digitale er ikke vanskelig – du må bare våge å be om hjelp, sier Kirsten Koht, leder av Eldrerådet i Asker, som innrømmer at det er et paradoks å invitere de som faller utenfor digitalt til webinar.

– Men et sted må de jo begynne – for på nett må vi alle sammen, sier Koht.

Appell om digital mestring

De som er usikre på hvordan de logger seg inn kan ringe Seniornett på forhånd for å få hjelp tirsdag mellom klokken 11.00 og 14.00. Nummeret er 940 26 316. Webinaret tas også opp slik at det kan ses når som helst sammen med noen som kan forklare det som blir sagt.

– Jeg tror ikke folk er klar over hva de går glipp av ved å ikke være digitale. Du kan betale regninger, se nyheter, konserter, begravelser, teaterstykker, bestille matvarer og være på FaceTime. Blir du god på nett, blir du mye mer sosial, sier Koht.

Webinaret innledes av ordfører Lene Conradi og statssekretær Paul Chaffey som kommer med en tydelig appell om viktigheten av å mestre den digitale hverdagen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.