Prisen blir tildelt en sangtekstforfatter som over tid har skapt tekster av høy kvalitet., skriver Musikkfondene i en pressemelding. Æresprisen ble delt ut som en overraskelse under live-sendingen på NRK P1+ Holm onsdag.

Fra styrets begrunnelse står det at vinneren av Tekstforfatterfondets ærespris 2022 har uttrykt seg med humor, alvor, med varme og i tråd med livets råeste kanter gjennom flere tiår.

«Han har vist gjennom hele karrieren hvor fortellerskapet skal stå. Eldar fyller sin rolle som observatør og formidler med en karakteristisk finurlighet som gjør at vi kommer tilbake til låtene gang på gang. Det være seg låter om hverdagens utfordringer og minste trivialiteter, til livets største spørsmål og følelser».

I begrunnelsen pekes det også på Vågans kortfattede vittighet som vises i titler som: «Je kæn itte kjøre scooter», «15 mål med solskinn», og «11 år uten kvinnfolk». Det vises også til at 62-åringen har komponert sanger, skrevet tekst til musikk for radio, TV, scene og revy, og at han selvfølgelig er aller mest kjent som en hjørnesten i Vazelina Bilopphøggers.

Æresprisen er på 100 000,- kroner, et håndkolorert trykk av Håkon Bleken og blomster. Tidligere vinnere av prisen har blant annet vært Erik Bye, Lillebjørn Nilsen, Ole Paus og Anne Grethe Preus.