Skip to main content

Sponser elbileiere med 5 millioner kroner

Kjell Amundsen i Sameiet Grønsundveien er en av dem som har fått støtte til å skaffe seg egen ladestasjon.

Kjell Amundsen i Sameiet Grønsundveien er en av dem som har fått støtte til å skaffe seg egen ladestasjon. 

Foto: EVA GROVEN

Asker kommune har gitt millioner av kroner i tilskudd til ladestasjoner i borettslag og sameier.

I fem år har borettslag og sameier kunnet søke om støtte til opparbeidelse av ladestasjoner for elbiler. Støtteordningen har potensielt gitt 3.571 nye ladepunkter fordelt på 4.345 boliger. Siden oppstartsåret 2017 er det gitt 4.757.488 kroner i tilskudd.

– Vi har vurdert dette som et viktig tiltak for å sikre at det skal være mulig for alle å skaffe seg elbil, sier miljørådgiver Bjørn Nordby i Asker kommune.

Det er et nasjonalt mål at alle nye biler skal ha nullutslipp innen 2025. Det forutsetter gode lademuligheter. 

– Og da helst hjemme hos folk. Vi samarbeidet med Bærum kommune om utforming av ordningen, og i flere år hadde vi helt like opplegg. De første tre årene fikk vi et årlig tilskudd på 500.000 kroner fra fylkeskommunen. Det var et velkomment bidrag i et par år. Det dekket om lag 50 prosent av utleggene våre, sier Nordby. 

Avgjørende støtte 

Sameiet Grønsundveien 62–70 på Nesbru er blant mottagerne som har nytt godt av tilskuddsordningen til kommunen. I mars kunne beboerne koble elbilene sine til laderne. De seks leilighetene fikk 30.000 kroner til arbeidet. 

– For oss var den økonomiske støtten den utløsende årsaken til at vi installerte ladebokser, sier styremedlem Kjell Amundsen.

Kjell Amundsen i Sameiet Grønsundveien 62–70 er takknemlig for tilskuddet fra kommunen.

Kjell Amundsen i Sameiet Grønsundveien 62–70 er takknemlig for tilskuddet fra kommunen. 

Foto: EVA GROVEN

Av de seks leilighetene er det tre garasjer som har fått ladestasjon. 

– Kommunen gir støtte til infrastrukturen, ikke til selve ladeboksen. Men vi har brukt pengene til å legge opp strøm til hver garasje. Nå kan alle selv bestemme når de vil investere i egen ladestasjon, sier Amundsen. 

Selv kjøpte han elbil samtidig som sameiet benyttet seg av pengestøtten fra kommunen. 

– Støtteordningen var en medvirkende årsak til at vi raskt ble enige om installasjonen, sier styrelederen.

Ordningen fortsetter

Asker kommune bruker i overkant av en halv million kroner i året på støtteordningen. Foreløpig er det ikke satt et tidsperspektiv på hvor lenge de vil fortsette med bevillingene. 

– Vi skal ha en gjennomgang av ordningen der vi skal se på om ordningen er optimal. Vi vil blant annet ta kontakt med Norsk Elbilforening for å få innspill til hvordan støtten vår kan treffe best mulig. Kanskje skal vi justere satsene, eller kanskje det er mer behov for rådgiving. Det er mange måter kommunen kan bidra på, sier Nordby.

Det er borettslag, sameier, boligaksjelag, huseierforeninger og samvirke i Asker kommune som kan søke om midler. Kommunen opplyser på sine nettsider at det ikke gis støtte til privatpersoner, statlige byggeiere eller kommunale aktører. Det gis heller ikke midler til ladestruktur ved bygg som er under oppføring.

Bærum kommune innførte også ordningen i 2017, men avslutter den i 2022. 

– Det har vært bevilget rundt to millioner kroner i året og det har ført til etablering av om lag 4.000 ladepunkter. Antall søknader til ordningen har gått nedover og ved siste søknadsrunde i mai 2021 var det kun 20 søknader, opplyser kommunalsjef Svein Finnanger i Bærum kommune. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.