Sponser elbileiere med 5 millioner kroner
Asker kommune har gitt millioner av kroner i tilskudd til ladestasjoner i borettslag og sameier.
I fem år har borettslag og sameier kunnet søke om støtte til opparbeidelse av ladestasjoner for elbiler. Støtteordningen har potensielt gitt 3.571 nye ladepunkter fordelt på 4.345 boliger. Siden oppstartsåret 2017 er det gitt 4.757.488 kroner i tilskudd.
– Vi har vurdert dette som et viktig tiltak for å sikre at det skal være mulig for alle å skaffe seg elbil, sier miljørådgiver Bjørn Nordby i Asker kommune.
Det er et nasjonalt mål at alle nye biler skal ha nullutslipp innen 2025. Det forutsetter gode lademuligheter.
– Og da helst hjemme hos folk. Vi samarbeidet med Bærum kommune om utforming av ordningen, og i flere år hadde vi helt like opplegg. De første tre årene fikk vi et årlig tilskudd på 500.000 kroner fra fylkeskommunen. Det var et velkomment bidrag i et par år. Det dekket om lag 50 prosent av utleggene våre, sier Nordby.
Årstall Antall prosjekter Tildelte midler
2017 23 1.101.448
2018 24 1.112.516
2019 31 1.419.708
2020 14 585.500
2021 13 538.316
Avgjørende støtte
Sameiet Grønsundveien 62–70 på Nesbru er blant mottagerne som har nytt godt av tilskuddsordningen til kommunen. I mars kunne beboerne koble elbilene sine til laderne. De seks leilighetene fikk 30.000 kroner til arbeidet.
– For oss var den økonomiske støtten den utløsende årsaken til at vi installerte ladebokser, sier styremedlem Kjell Amundsen.
Av de seks leilighetene er det tre garasjer som har fått ladestasjon.
– Kommunen gir støtte til infrastrukturen, ikke til selve ladeboksen. Men vi har brukt pengene til å legge opp strøm til hver garasje. Nå kan alle selv bestemme når de vil investere i egen ladestasjon, sier Amundsen.
Selv kjøpte han elbil samtidig som sameiet benyttet seg av pengestøtten fra kommunen.
– Støtteordningen var en medvirkende årsak til at vi raskt ble enige om installasjonen, sier styrelederen.
Ordningen fortsetter
Asker kommune bruker i overkant av en halv million kroner i året på støtteordningen. Foreløpig er det ikke satt et tidsperspektiv på hvor lenge de vil fortsette med bevillingene.
– Vi skal ha en gjennomgang av ordningen der vi skal se på om ordningen er optimal. Vi vil blant annet ta kontakt med Norsk Elbilforening for å få innspill til hvordan støtten vår kan treffe best mulig. Kanskje skal vi justere satsene, eller kanskje det er mer behov for rådgiving. Det er mange måter kommunen kan bidra på, sier Nordby.
- Det kan gis støtte til etablering/oppgradering av elektrisk anlegg for lading av el- og hybridbiler i boligselskaper, herunder kabling frem til fordelingsskap i parkeringsanlegg og system for lastdeling.
- Det gis ikke støtte til selve ladepunktet/ladeboksen på den enkelte p-plass.
- Det gis ikke støtte til drift (som for eksempel til strømutgifter).
- Maksimalt støttebeløp per boligselskap er 50.000 kroner.
- Støtten kan maksimalt være 50 prosent av investeringskostnadene og oppad begrenset til 5.000 kroner per ladepunkt det legges til rette for.
- Økonomisk støtte fra kommunen skal være utløsende for at tiltaket blir realisert. Det gis derfor ikke tilsagn om støtte etterskuddsvis. Arbeidene må ikke igangsettes før det er gitt tilsagn om tilskudd. Det skal heller ikke være bestilt materialer og tjenester, eller inngått avtale med leverandør for det er gitt tilsagn om støtte.
Det er borettslag, sameier, boligaksjelag, huseierforeninger og samvirke i Asker kommune som kan søke om midler. Kommunen opplyser på sine nettsider at det ikke gis støtte til privatpersoner, statlige byggeiere eller kommunale aktører. Det gis heller ikke midler til ladestruktur ved bygg som er under oppføring.
Bærum kommune innførte også ordningen i 2017, men avslutter den i 2022.
– Det har vært bevilget rundt to millioner kroner i året og det har ført til etablering av om lag 4.000 ladepunkter. Antall søknader til ordningen har gått nedover og ved siste søknadsrunde i mai 2021 var det kun 20 søknader, opplyser kommunalsjef Svein Finnanger i Bærum kommune.