Skip to main content

Krever nasjonal ordning for ladestasjoner

– Det er vanskelig for elbileiere å basere seg på offentlig lading og dermed en fare for at manglende tilgang på hjemmelading kan bli en barriere for den videre elektrifiseringen av transportsektoren, mener Viken fylkesråd.

FOTO: KIM VAN DER LINDEN

Viken fylkesråd ber regjeringen innføre en nasjonal ordning som kan gi et løft for ladeinfrastruktur i leilighetsbygg i hele landet.

I et brev til klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) påpeker fylkesråd for klima og miljø Anne Beathe Tvinnereim (Sp) at selv om ni av ti elbileiere har mulighet for hjemmelading, er andelen langt lavere i borettslag og sameier.

– Økningen i elbiler innebærer økt press på offentlig ladeinfrastruktur. Det er derfor vanskelig for elbileiere å basere seg på offentlig lading og dermed fare for at manglende hjemmelading kan bli en barriere for den videre elektrifiseringen av transportsektoren, skriver Tvinnereim. 

Asker og Bærum

Fylkesråden viser til at Viken og blant annet Asker og Bærum har egne støtteordninger. Men: 

– Dette er ordninger med begrensede økonomiske rammer som langt fra dekker behovet, skriver Tvinnereim. Hun ønsker økt offentlig satsing.

– Erfaring viser at dette er virkemiddelbruk som gir god effekt. Praktiseringen av støtteordningene i Akershus og Viken viser at gjennomsnittlig investeringskostnad er 7.000-8.000 kroner per ladepunkt. Med Elbilforeningens forslag om en ramme på 250 millioner kroner for en nasjonal støtteordning, vil en støtte på 25 prosent av prosjektkostnadene bidra til om lag 125.000 ladeplasser, skriver Tvinnereim.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.