Skip to main content

Langt danserliv er ikke slutt

2011: Cecilie Lindeman Steen danser i kompaniet zero visibility corp. i Ina Christel Johannessens koreografi «(im) possible» i 2011.

– Jeg føler fortsatt at jeg utvikler meg som dansekunstner, sier Cecilie Lindeman Steen (52) fra Eiksmarka. Torsdag får hun Danseinformasjonens ærespris.

– Jeg håper prisen kan si noe om at du kan ha et langt liv som danser, så lenge du er åpen og nysgjerrig, sier Cecilie Lindeman Steen.

I Ærespriskomitéens begrunnelse heter det blant annet:

«Steen er en betydningsfull og ekstraordinær kunstner som igjennom sitt omfattende arbeid former og farger dans som kunstart i Norge. Steens kunstnerskap bygger på samarbeid med Norges mest markante koreografer og kompanier, og hun har siden hun ble uteksaminert fra Statens Balletthøgskole i 1985, markert seg som en av de viktigste utøverne i norsk samtidsdans».

Begynte 10 år gammel

– Når visste du at det var dans du ville satse på?

– Fra den dagen jeg 10 år gammel hadde min første klasse hos Berit Rogne Barneballett på Kulturhuset Stabekk kino.

1998: Fra forestillingen «Sort vase» (1998) med Steen. Koreograf Sølvi Edvardsen.

– Og den gleden over å danse er der fortsatt. Jeg slutter aldri å lære, blir aldri ferdig. Føler fortsatt at jeg utvikler meg som dansekunstner. Jeg vil holde på så lenge kroppen holder, fortsetter Lindeman Steen.

– Hvilke(t) høydepunkt(er) i karrieren vil du trekke frem?

– Jeg har hatt noen fantastiske øyeblikk på turne med koreograf Ina Christel Johannessen. For eksempel i Wolfsburg i Tyskland. Der vi danset i kullkraftverket til Volkswagen-fabrikkene. Turneen med soloforestillingen «18.1.57 56780» var et annet, sier hun.

Lindeman Steen forteller også at det er nye prosjekter på gang.

– Jeg skal begynne på produksjonen «If my heart was a garden – beauty in ten parts» av Janne-Camilla Lyster. Den skal ha premiere på Dansens Hus i april, sier hun.

Og nevnte Lyster er meget glad for pristildelingen.

2016: Her danser Steen for beboere på Dønski- bo- og behandlingssenter i 2016. Forestillingen skal hente frem minner.FOTO: EVA GROVEN

LES OGSÅ: Danser for de eldre

– Utrolig dyktig teknisk

– Det er helt på sin plass at hun får prisen, det er en glede hele dansefeltet deler. Hun er jo en helt spesiell danser. Gjennom et langt liv som danser har hun fortsatt å utvikle seg og inspirere kolleger. Ikke bare i kraft av scenenærvær, hun er også utrolig dyktig teknisk, har en helt sjelden presisjon, mener Lyster.

– Det er fantastisk at hun får denne prisen, sier koreograf Ina Christel Johannessen.

Hun er kunstnerisk leder for zero visibility corp.-kompaniet, og har samarbeidet med Steen siden de var studenter.

– Vi har jobbet sammen siden 1983. Jeg har ikke tall på hvor mange produksjoner, sier hun.

– Hva karakteriserer Steen som danser?

– Hun er veldig artikulert, kan gjøre en liten ting veldig viktig. En bevegelse med en hånd eller hodet kan bety så mye, sier Johannessen.

LES OGSÅ: Umulig i Dansens Hus

Pris siden 1995

Danseinformasjonens Ærespris ble delt ut første gang i 1995, og består av bronsestatuetten «Narren» av Nina Sundbye og et stipend på 25.000 kroner. Prisen deles ut til en aktør som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for dansekunsten.

Steen får prisen torsdag 9. november på Dansens Hus, etter forestillingen «While they are floating» med Carte Blanche.

Danseinformasjonen er det nasjonale informasjons- og kompetansesenteret for dansekunst.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.