SISTE: Klokken 21 melder politiet at brannvesenet fortsatt jobber med å få oversikt over situasjonen, og at avkjøringene til Sandvika fortsatt vil holdes stengt.

– Det har vært umulig for brannvesenet å  nærme seg stedet, og det er derfor vi har brukt drone og helikopter. Det jobbes med å kjøle ned anlegget, og med en gang de får den oversikten de trenger, så vil vi få vite litt mer om hvor lang tid det tar før de kan gjøre seg ferdig på stedet, sier operasjonsleder Cathrine Sylju i Oslo politidistrikt.

Klokken 20.23 melder brannvesenet at E18 er åpnet for trafikk. Vurderingen er basert på ny risikovurdering, som er gjennomført på bakgrunn av dronebider.

Klokken 19.30 sier operasjonsleder Cathrine Sylju i politiet at lederne for nødetatene på stedet analyserer bilder sendt fra politihelikopteret. I tillegg jobber brannvesenet med å kjøle ned anlegget, men det skal ikke være kontroll på brannen. Uno Xs styreleder Ole Johannes Tønnessen kom syklende til brannstedet for å bistå brannvesenet med å finne årsaken til eksplosjonen.

Da hadde det gått to timer siden tanken på hydrogenstasjonen eksploderte, og sperringene ble opprettholdt fordi man fryktet nye eksplosjoner. En time senere fikk trafikken på E18 igjen passere forbi Sandvika. Men det er lange køer i begge retninger, i tillegg til at de fleste småveiene er fulle av biler. Dermed må man smøre seg med tålmodighet hvis man er trafikant.

Har du tips til denne saken? Send oss e-post!

– Vi begynner å få et klart bilde av hvor det brenner og risikoen, slik at vi nå kan få sendt inn en fjernstyrt enhet for å begynne slukkingen, sier vakthavende brannsjef Sverre Junker i Asker og Bærum brannvesen i 20-tiden.

– Det er en enhet som kjører på hjul med slanger etter seg, som vi kan fjernstyre, og rette vannstrålen mot der det brenner. Målet er å få stabilisert situasjonen og få stengt lekkasjen som er, og slukke brannen, fortsetter Junker.

– Hvor alvorlig er denne brannen?

– Brannen er seg selv ikke så alvorlig, men det er muligheter for en veldig stor eksplosjon. Det er hydrogen under trykk, fastslår innsatsleder Magnus Strande i politiet.

Flere har vært bekymret for at det kan være utslipp av farlige gasser i forbindelse med brannen, men dette kan innsatslederen avkrefte.

– Dette er lette gasser, som går rett til himmels, så det er ikke farlig i den forstand. Det er trykkbølgen og eventuelle eksplosjoner vi er redde for, sier Strande.

To personer lettere skadet

Klokken 17.37 bekreftet politiet på Twitter at det har vært en eksplosjon ved Uno X på Kjørbo. Litt før klokken 18 brant det fremdeles kraftig fra tanken som har eksplodert, og det kom smell.

– Vi har heldigvis ikke fått melding om at noen personer har kommet til skade. Nå jobber vi med å evakuere bort folk, det er opprettet en sikkerhetsavstand med radius på 500 meter etter anbefaling fra brannvesenet, sa operasjonsleder Cathrine Sylju i politiet like etter eksplosjonen.

Senere oppdaterte politiet med at to personer med lettere skader ble tatt hånd om på legevakten. Ifølge politiet skal de to ha sittet i en bil hvor airbagene ble utløst som følge av trykket fra eksplosjonen.

LES OGSÅ: Trafikkaos i Sandvika, her er omkjøringsmulighetene

Sylju forteller at politiet fikk et stort antall nødtelefoner om eksplosjonen.

– Det skal ha sprutet flammer ut mot veien, refererer Sylju fra nødtelefonene.

(saken fortsetter under videoen)

Bistår brannvesenet

Totalt ni brannbiler fra Asker og Bærum brannvesen og Oslo brann- og redningsetat er på stedet. Det er også rekvirert drone.

Like før klokken 19 skriver brannvesenet at det fortsatt brenner i anlegget, og fagpersonell fra Uno-X er på brannstedet for å bistå brannvesenet.

– Det brenner fremdeles i tanken, og vi vet ikke om det kan bli flere eksplosjoner, bekrefter operasjonsleder Cathrine Sylju i politiet.

Hanna og familien var i bil rett ved da det smalt: – Jeg trodde vi krasjet

Klokken 18.40 forteller Sylju at politihelikopteret er i lufta over stedet. De melder at det ser ut som det er én tank som har eksplodert. Brannen er ikke slukket, og brannvesenet må fortsatt holde avstand til brannstedet fordi man ikke vet om flere tanker kan eksplodere.

Brannvesenet vet ikke om det fortsatt er lekkasje fra tanken, og dermed muligheter for flere eksplosjoner. De venter på drone som skal ta oversiktsbilder fra stedet.

– Vi har også en slokkerobot som er i innsats på skadestedet nå. Denne har kamera, som gjør at vi får litt bedre oversikt. Slokkeroboten vil forsøke å kjøle de gjenværende tankene på anlegget, og eventuelt slokke brannen dersom den kommer til, skriver brannvesenet på Twitter.

Airbagen ble utløst

Eksplosjonen var så kraftig at brannalarmen på Sandvika Storsenter ble utløst. Budstikka har fått meldinger om smellet fra Billingstad, Holmen,Høvik, Tanum og Nesøya.

En familie Budstikka har snakket med forteller at airbagen i bilen ble utløst i forbindelse med eksplopsjonen da de kjørte forbi.

Daglig leder Jens Haugland i Uno-X Norge forteller at selskapet har satt krisestab ved hovedkontoret på Lysaker.

– Foreløpig vet vi veldig lite om hva som har skjedd, vi støtter oss derfor til informasjon fra nødetatene. Nå jobber vi med å kartlegge situasjonen, og vi håper å komme tilbake snarlig med mer informasjon, sier Haugland.