Frykter ulve-angrep på hundene

MØTTE ULV: Solveig Hauso går tur med hundene Theo (2) og Bono (8) hver dag i området rundt Kolsåstoppen. Forrige fredag mener hun å ha sett ulv på denne stien, ved KIF-hytta . – Jeg vil ikke skremme folk, men jeg mener de har en rett til å vite om dette når de ferdes her i skogen, sier Hauso.

MØTTE ULV: Solveig Hauso går tur med hundene Theo (2) og Bono (8) hver dag i området rundt Kolsåstoppen. Forrige fredag mener hun å ha sett ulv på denne stien, ved KIF-hytta . – Jeg vil ikke skremme folk, men jeg mener de har en rett til å vite om dette når de ferdes her i skogen, sier Hauso. Foto:

Fredag i forrige uke møtte Solveig Hauso på det hun mener var en ulv ved Kolsåstoppen.

DEL

Hauso var ute på sin daglige tur med hundene Bono og Theo da hun oppdaget spor, litt større enn hundepoter, i snøen.

– Jeg ble litt betenkt da jeg ikke så spor etter menneskeføtter, sier Hauso.

Sammen med hundene fortsatte hun på stien forbi KIF-hytta, men stoppet igjen etter et par hundre meter.

– Da jeg snudde meg sto det en ulv 40 meter bak oss. Jeg ble veldig redd, men brølte og skrek for å vise hvem som var sjefen, sier Hauso.

Ulven fulgte etter

Ifølge henne ble ulven stående og se på dem før den lusket videre inn i skogen.

– Jeg er helt sikker på at det var en ulv. Den var litt større enn Bruno, hadde små spisse ører og en stor, bustet hale, sier Hauso.

Fordi hun fryktet at ulven ville angripe hundene valgte hun en annen vei hjem.

KNALLSIKKER: Det er uttrykket Solveig Hauso bruker om møte hun hadde med ulv i forrige uke. - Det var ingen hund, jeg vet hva jeg så, sier hun.

KNALLSIKKER: Det er uttrykket Solveig Hauso bruker om møte hun hadde med ulv i forrige uke. - Det var ingen hund, jeg vet hva jeg så, sier hun. Foto:

Like etter dukket ulven opp igjen, langs stien der Hauso og hundene hennes hadde gått videre.

– Jeg tror den fulgte etter oss et godt stykke, men jeg var så stresset at jeg ikke turte se meg tilbake. Theo var merkbart plaget av ulven og snudde på hodet hele veien hjem, sier Hauso.

LES OGSÅ: Fant en halv rådyrkalv i veikanten

Små labbeavtrykk

Da hun kom hjem tok hun kontakt med Viltnemnda i Bærum.

– Jeg fikk inntrykk av at vedkommende trodde på meg, sier Hauso.

– Det er ikke usannsynlig at det var en ulv, men vi kan heller ikke bekrefte det, sier rovviltansvarlig Jan Huseklepp Wilberg i Statens naturoppsyn.

Han har sett bildene av de mulige ulvesporene som Viltnemnda tok sist fredag, etter meldingen fra Solveig Hauso.

Dette er ulven

  • Ulven er det største medlemmet av hundefamilien. Den er en sosial art der de fleste lever i par eller flokker som hevder territorier.
  • Vinteren 2016 ble det registrert 69-73 ulver i Norge og i grenserevir.
  • Minst fire ulvekull ble født i helnorske revir i 2016.
  • I Norge finner vi ulv hovedsakelig i sørøstlige deler av landet, selv om enkeltdyr kan streife svært langt og i prinsippet dukke opp hvor som helst på fastlandet.
  • Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 4-6 årlige ulvekull som skal fødes i Norge og grenserevir hvert år.
  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge.

Kilde: Rovdata.no

– Labbeavtrykkene er litt små, men vi kan ikke utelukke at de stammer fra ulv. De fleste ulver har et labbeavtrykk mellom 9 og 11 centimeter, avtrykket ved KIF-hytta målte 8 centimeter. Det er helt i nedkant av hva som er vanlig, men det er klart det finnes variasjoner i størrelse blant ulver også, sier Wilberg.

SPOR: Labbeavtrykket på bildet er litt større en lighteren på seks cm., men det er umulig å fastslå om det tilhører en ulv eller ikke.

SPOR: Labbeavtrykket på bildet er litt større en lighteren på seks cm., men det er umulig å fastslå om det tilhører en ulv eller ikke. Foto:

Han holder likevel muligheten åpen for at kan ha vært en stor hund på avveie.

– Vi er avhengig av å kunne følge sporløypa 500 meter for å dokumentere hva slags dyr det er snakk om. For å være sikre er det viktig å se på flere ting enn spor, som DNA-prøver av ekskrementer eller hår, sier Wilberg. 

Ingen ulverevir i Bærum

Ifølge ham var det aldri ideelle sporforhold ved Kolsåstoppen og det ustabile været bidro til at de forsvant iløpet av kort tid.

Wilberg oppfordrer alle som eventuelt vet noe mer eller finner spor etter ulv til å melde fra.

– Kolsåstoppen er jo knyttet til skogen og videre inn i marka. Det er ikke umulig for en ulv å komme dit selv om det ikke noe ulverevir i området, sier han.

Det er ikke første gang det har vært observert ulv i vårt distrikt. For tre år siden fikk lederen av ettersøkningsgruppa i Lier kommune melding om at en kvinne på tur hadde sett ulv ved et vann høyt oppe på Vardåsen i Asker. Fire dager tidligere ble det meldt om flere observasjoner av ulv ved skiløyper i Kjekstadmarka, sørvest for Dikemark.

Varsler store endringer

Ivar Johannes Knai er leder for Ungdomsutvalget i Askers Jeger og Fiskerforening, og overvåker gaupebestanden med viltkamera i Asker. Så langt har han festet mange ville dyr til filmrullen, men aldri ulv.

ULV I ØSTMARKA: Dette bildet er tatt på ca. 30 m hold og antas å være ulvetispa som oslofolk døpte Frøya.

ULV I ØSTMARKA: Dette bildet er tatt på ca. 30 m hold og antas å være ulvetispa som oslofolk døpte Frøya. Foto:

– Jeg tror det bare er et spørsmål om tid før det skjer, dyrelivet i Asker og Bærum vil gjennomgå vesentlige endringer de neste årene. Da kan det bli langt mer vanlig med både ulv og villsvin, sier Knai.

LES OGSÅ: – Glem ulv og bjørn. Kyrne er farligst

LES INNLEGG: Ulvepolitikk hevet over loven?

Han tror det nye Asker, som består av Asker, Røyken og Hurum, har potensiale som nytt ulverevir og at det kan skje innen 10 år.

– Vi liker å tro vi har temmet naturen, men det har vi ikke. Samtidig må folk vite at rovdyr er viktig for hele økosystemet og dermed viktig for oss også, sier Knai.

Artikkeltags