Skip to main content

Venter storinnrykk av forlatte katter

Christine Lundby Mercer med den hjemløse katten de fant ved Asker golfbane.

Christine Lundby Mercer med den hjemløse katten de fant ved Asker golfbane.

Foto: KARL BRAANAAS

Dyrenes Hus i Asker klargjør nå inntaksisolatet for massiv pågang. Hver sommer strømmer det på med eierløse katter som trenger hjelp. 

– Vi ser flere organisasjoner som melder om at det er voldsomt med dumping av katter i år. Dette har vi forutsett en stund, sier markedsansvarlig Lynn Moltzau i Dyrebeskyttelsen Oslo og Omegn.

Hjemmetilværelsen det siste halvannet året har fått mange til å gå til anskaffelse av kjæledyr. Nå begynner dyreholdets bakside å komme frem. 

– Mange ser nå at det er et stort ansvar og at det kanskje ikke var så gøy likevel. Du kan ikke ha dyr fordi det er gøy med underholdning i koronaperioden, sier Moltzau.

Hvert år kommer historier om katter som blir funnet i bur, søppelposer, containere og pappesker som er hensatt fordi eierne vil kvitte seg med dyrene. Ifølge Dyrebeskyttelsen starter det allerede ved påsketider, der kattene blir etterlatt på hytta. I fellesferien er det verst. 

Hvert år blir katter overlatt til seg selv. Dyrenes Hus i Asker rykker ut hver gang noen trenger hjelp.

Hvert år blir katter overlatt til seg selv. Dyrenes Hus i Asker rykker ut hver gang noen trenger hjelp. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Det er forsvinnende lav respekt for liv når det gjelder katter og mindre dyr. Nå gjør vi oss klare for en travel sommer. Vi tror vi vil slite med korona-anskaffelsene i rundt halvannet år fremover, sier Moltzau.

Ønsker gjenforening

Hos Dyrenes Hus på Bleiker i Asker tar de inn katter som tilsynelatende er overlatt til seg selv. Så mange som 100 katter er innom inntaksisolatet hvert år, og det kommer hele tiden henvendelser fra privatpersoner, veterinærer eller andre organisasjoner om katter som trenger hjelp. 

– Vi har nettopp vært på Asker golfbane og hentet en pus. Den hadde gått der i tre uker, så vi dro dit og fikk tak i henne. Hun er ikke ID-merket, så vi vet ikke om hun har blitt dumpet eller etterlatt uten tilsyn i sommer, sier Christine Lundby Mercer ved Dyrenes Hus.

Denne fresende kattefrøkenen er snart i fosterhjem. Hun ble tatt imot fra en klinikk i Sandvika for å unngå avliving.

Denne fresende kattefrøkenen er snart i fosterhjem. Hun ble tatt imot fra en klinikk i Sandvika for å unngå avliving. 

Foto: KARL BRAANAAS

Hun har forsøkt å få tak i eierne i flere grupper, men ingen har meldt seg. 

– Det er flere som har tatt kontakt og håpet at det er pusen deres som har vært borte, men alle disse har chippet katten sin. Så det kan ikke være denne, sier Mercer. 

Nå tar hun den sorte katten til veterinær for å sjekke at alt står bra til. Om noen uker vil den bli chippet. Deretter vil den være ved Dyrenes Hus til den blir omplassert eller går i fosterhjem. 

– Det eneste vi vil er at den skal bli gjenforent med eierne sine, men det er ikke sikkert de dukker opp. Da vil vi sørge for at den får et trygt og godt hjem, sier hun. 

Dyrebeskyttelsen møter ofte på katter som har etablert seg ute i skogen, såkalte villkatter. De blir fanget inn, sendt til veterinær og gitt nødvendig behandling før jakten på nye hjem begynner. 

– Vi var i Askerskogen for et par uker siden og fant en katt med tre unger på åtte uker. Moren var illsint, og det er jo ikke så rart. Hun har antagelig bodd ute i flere år, så de måtte fanges med feller, sier hun.

Vi går ikke med på å avlive friske puser.
Christine Lundby Mercer, Dyrenes Hus

Mercel tror ikke nødvendigvis alle katter de får inn har blitt overlatt til seg selv. Men hun er soleklar på at det er et stort ansvar å skaffe seg dyr, og at de skal følges opp i mange år fremover. 

– Det aller viktigste du kan gjøre når du får deg katt, er å ID-merke den. Og selvfølgelig sterilisere eller kastrere den, sier hun.   

Sara Muri, dyrepleier ved Asker Dyreklinikk.
Sara Muri, dyrepleier ved Asker Dyreklinikk.
Foto: PRIVAT

Dyrenes Hus får også inn katter som de redder fra å bli avlivet. Dyrebeskyttelsen hevder mange skylder på allergi og andre ting når de går til veterinæren og ber om å få avlivet katten. 

– Vi går ikke med på å avlive friske puser, sier Mercer. 

Unngår avliving

Flere veterinærer Budstikka har snakket med opplever ikke dette som en problemstilling. Men den voldsomme lysten på katter og hunder har ført til enkelte produksjonsfabrikker av valper og kattunger for å tjene penger. 

Og nå kommer disse dyrene inn med sykdommer på grunn av uheldig avl.

– vi ser ofte at de som har betalt mest for en valp eller kattunge har kjøpt en rase som er svært utsatt for helseproblemer som igjen utover livskvaliteten til dyret, sier dyrepleier Sara Muri Ved Asker Dyreklinikk. 

– Dessverre er det også̊ noen rasestandarder som fremmer et utseende som er uheldig for funksjon og velferd til hunden eller katten, sier Muri. 

Når en katteeier en sjelden gang kommer inn med ønske om å avlive katten, forsøker de å overtale eieren til å heller omplassere dyret. 

– Vi har høy terskel for å avlive. Da tar vi gjerne kontakt med Dyrebeskyttelsen, som kan være behjelpelige med gi den et nytt hjem, sier Muri. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.