Skip to main content

Russisk invasjon skapte begeistring i Asker

Konglebit fugl fra Russland foran Asker rådhusFoto: KARL BRAANAAS

Store flokker konglebit har flydd fra Russland etter rognebær. Et eksemplar koste seg ved rådhuset i Asker 1. nyttårsdag.

– Det er veldig artig. Hannen er rød og hunnen er gul, så vi håper vi får se den også, sier Merete Hellberg fra Drammen.

Sammen med to andre fra Lier hadde hun tatt turen til Asker 1. nyttårsdag for å få et glimt av den sjeldne gjesten.

– Den er nok ikke så vanlig i Norge, men det har vært en del av den her den siste tiden. Det har vært en invasjon fra Russland, og det er mange som har sett den, forteller hun.

Tre fuglinteresserte hadde stilt seg opp for å fange den sjeldne gjesten med kameralinsen.

Foto: KARL BRAANAAS

I familie med dompapen

Konglebit er i finkefamilien, og den er nærmest beslektet med dompapene. Om sommeren hekker konglebiten langt nord og øst, og der trives den så godt at den ofte blir værende.

I år har det imidlertid vært annerledes, og den røde og gule fuglen har blitt observert blant annet flere steder på Østlandet og på Sørlandet.

Eksemplaret som viste seg frem for de skuelystne i Asker, var av den uredde typen.

– Den er ikke vant til å være steder hvor det er så mye mennesker, så den har ikke lært seg å være ordentlig redd for folk. Akkurat nå står jeg nesten under den, avslutter Hellberg. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.