Skip to main content

Observasjoner av ulven i over en uke – derfor skal den skytes

Her går ulven på et fortau sør i Asker.
Her går ulven på et fortau sør i Asker.
FOTO: PRIVAT

Dyr på beite i Finnemarka og Vestmarka gjorde at Statsforvalteren ga tillatelse til å felle ulven i Asker. Den har blitt observert i over en uke. 

Sigurd Bakken, rådgiver hos Statsforvalteren i Oslo og Viken, forteller at de tirsdag i forrige uke begynte å få inn tips om at en ulv beveget seg på Hurum.

– Observasjonene ble ikke dokumentert. Men tirsdag kveld fikk vi inn bedre bilder, og Statens naturoppsyn fikk dokumentert observasjonene som antatt sikkert ulv. Dokumentasjon er viktig for å forsikre oss om at det er ulv det blir gitt skadefelling på, sier Bakken. 

– Går fort til beiteslipp

Bakken forteller at skadepotensialet i Finnemarka og Vestmarka er stort når dyrene slippes på utmarksbeite. 

– Det går fort til beiteslipp nå. På grunn av skadepotensialet valgte vi derfor å gi fellingstillatelse.

Han forklarer at beitedyrene skal prioriteres, og terskelen for å gi skadefelling skal være lavere, utenfor ulvesonen.

I kartet under kan du se hvor ulvesonen i Norge går. I gamle Asker kommune har ulven lov til å ferdes, men ikke i de tidligere kommunene Røyken og Hurum.

– Ekstrem gevær-politikk

Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet, blir opprørt når han hører om fellingstillatelsen.

– Ulven er en del av den norske fauna og rødlista som kritisk truet. Det er en ekstrem gevær-politikk vi bedriver på ulv og andre rovdyr. Det er en helt horribel måte å forvalte natur på, når de skal skyte en ulv som hypotetisk kan ta sau flere mil unna, om noen uker, sier han.

– Dette er så langt fra moderne og økologisk naturforvaltning man kan komme. Som biolog blir jeg veldig sjokkert over tankegangen til Statsforvalteren.

Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet, er opprørt over fellingstillatelsen til Statsforvalteren.
Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet, er opprørt over fellingstillatelsen til Statsforvalteren.
Foto: Naturvernforbundet

– Absurd naturforvaltning

Håpnes mener at situasjonen ville vært en annen, dersom ulven først hadde tatt sau.

– Da er det en akutt pågående skadesituasjon. Da kan vi akseptere skyting. At ulven skytes fordi den kanskje kan dra et annet sted og kanskje ta sau i fremtiden er en fullstendig absurd naturforvaltning. Jeg finner nesten ikke ord.

Håpnes påpeker at ulven kan gå mange mil i døgnet, og at den like gjerne kan vandre til Dokka eller Telemark, som Finnemarka.

Han forklarer videre at ulver utenfor ulvesonen ofte er på streif for å finne en make og danne et eget revir.

– Finner den ikke det på sin ferd vestover, vil den etter hvert snu og gå tilbake til sitt kjerneområde: ulvesonen her i Norge eller øst i Sverige. Dette er den naturlige adferden til ulven.

Jobber med vedtak

Bakken forteller at de nå jobber med å vedta en skriftlig fellingstillatelse.

– Når det er snakk om skadefelling kan vi gi en muntlig tillatelse først, for å kunne iverksette fellingen fort. Når ulven ikke kan spores på snø, er vi avhengig av ferske spor, forteller han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.