Skip to main content

Hundene kan leke igjen

Ola Aanonsen er blant eierne som nå kan la hundene utfolde seg fritt igjen. Her er han med elghunden Tako og hvalpen Tinka.

Foto: Knut Bjerke

Mattilsynet opphevet torsdag kveld rådet om å begrense nærkontakten mellom hunder. 

Tallet på meldinger om hunder med blodig diaré er nå kraftig redusert. Det er også klart at sykdomstilfellene ikke kan settes i sammenheng med hverandre.

– Du må fortsatt kontakte veterinær hvis du oppdager symptomer på sykdom som kan trenge behandling, og du bør ringe veterinæren før du tar med deg akutt, alvorlig syk hund dit, sier Ole-Herman Tronerud, veterinær og seniorrådgiver i seksjon dyrehelse i Mattilsynet i en pressemelding.

Ukjent årsak

Årsaken til sykdommen er fortsatt ikke kjent, men den omfattende kartleggingen av sykdomsutbrudd tyder på at sykdommen ikke smitter lett mellom hunder.

– Informasjonen vi har mottatt viser også at i de fleste tilfeller der én syk hund bor sammen med flere andre hunder, har kun den ene hunden blitt syk, sier Tronerud.

Mattilsynet poengterer at alle likevel har et ansvar hvis hunden er syk.

– Viser hunden din symptomer på sykdom, bør du uansett ikke la den hilse eller snuse på andre hunder på tur. Som vanlig skal du også plukke opp avføring etter hunden din og kaste det i en søppelkasse, sier Tronerud.

Flere typer bakterier

Så langt har bakterien Providencia alcalifaciens blitt påvist hos ca. 50 av hundene som har blitt syke med blodig diaré. Bakterien er også blitt påvist hos noen friske hunder, men i mindre mengde.

– Så langt har undersøkelsene om slektskap mellom bakterier vist at 14 av tilfellene med syke hunder hadde nærmest identisk bakterie. Undersøkelsene viser også at noen av hundene har fått påvist bakterier som ikke er identiske med de 14. Dette bekrefter at noen av hundene med blodig diaré har blitt utsatt for samme smittekilde, mens andre er ikke en del av et utbrudd, og kan være sporadiske tilfeller, presiserer Tronerud i pressemeldingen.

De 14 er alle fra det sentrale østlandsområdet, men det er så langt undersøkt få prøver fra resten av landet. 

– Det gjøres flere undersøkelser for å se om flere av hundene som det har blitt tatt prøver av, har hatt identiske bakterier, skriver Mattilsynet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.