Skip to main content

Farlig hundevirus sprer seg, anslår at rundt 20 hunder har mistet livet

De siste dagene har en ukjent sykdom rammet hunder i Oslo-området. Nå anbefaler dyreklinikkene at du ikke tar med deg hunden til hundetette områder. 

ILLUSTRASJONSFOTO: Trine Jødal

Veterinærkjeden AniCura anslo onsdag kveld at syv hunder hadde mistet livet etter utbruddet av den ukjente sykdommen. Nær ett døgn senere har antallet steget til 20. 

Et mulig virus skal ha tatt livet av flere hunder i Oslo. Over natten skal det ha blitt rapportert om syke hunder på resten av Østlandet også. 

Sykdommen viser seg gjennom blodig diaré eller oppkast samt raskt forverret allmenntilstand, skriver dyreklinikkjeden AniCura i en pressemelding.

– Det finnes ingen felles systematisk oversikt over alle sykdomstilfellene, men det antas at minst et 20-talls hunder har mistet livet så langt. Det meldes om sykdomstilfeller over store deler av Østlandet, forteller veterinær og kommunikasjonsansvarlig i AniCura, Sasja Rygg, i deres siste pressemelding. 

Advarer på Facebook

Anne-Wenche Mora Lloyd er administrator for Facebook-siden til hundeparken i Sandvika, og har delt et innlegg som advarer hundeeiere mot å benytte seg av parken.

– Det er jo opp til hver enkelt å avgjøre om de vil benytte seg av parken eller ikke, men jeg ville fulgt den oppfordringen dersom jeg hadde hatt hund, sier Lloyd til Budstikka.

Hun tror ikke det blir så aktivt i hundeparken frem til man har funnet ut av hva sykdommen kommer av.

Slik så det ut i hundeparken i Sandvika torsdag formiddag. – Det er jo opp til hver enkelt å avgjøre om de vil benytte seg av parken eller ikke, men jeg ville fulgt den oppfordringen dersom jeg hadde hatt hund, sier Anne-Wenche Mora Lloyd, som er administrator for Facebook-siden til hundeparken.

Foto: Dennis Fossen

Sikkerhetsrutine

Klinikkassistent ved Asker Dyreklinikk, Martine Muth-Ruud, forteller at de ikke tar imot hunder med oppkast eller diaré nå som viruset er så smittsomt. Dette er en sikkerhetsrutine for å skjerme dyrene på klinikken.

– Dersom det er snakk om lett diaré, anbefaler vi å behandle dette hjemme. Hvis det er noe tegn til blod i avføringen, henviser vi dem til AniCura snarest, slår Muth-Ruud fast.

Som Lloyd, oppfordrer også klinikkassistenten at hundeeiere holder seg unna hundetette områder og parker generelt.

– Dersom noen av våre kunder har mistanke om sykdom, eller opplever blodig diaré, må de ringe oss slik at vi kan veilede dem videre, forteller klinikkleder ved Evidensia Kolsås Dyrehospital, Yngvild Portvik Hansen.

De har ikke hatt noen tilfeller av hunder med blodig diaré på sin klinikk, men vet at AniCura i Oslo har tatt imot syke hunder.

Forstår redselen

Sasja Rygg hos AniCura forstår at mange hundeeiere er redde nå, men oppfordrer til å ta en vurdering før de eventuelt går til veterinær. 

– Det er ekstrem pågang hos veterinærklinikker over hele landet. Mange er usikre, og har behov for informasjon. For å sikre at de som har reelle og alvorlige sykdomstilfeller får hjelpen de trenger, ber vi hundeeiere som ikke ser symptomer med blodig diaré på hunden sin om å vurdere om de må ringe veterinæren. 

Har utsatt kurs

Daglig leder av Oslo Hundeskole, Erik Giertsen, forteller at de egentlig skulle holde kurs torsdag kveld, men at de etter dialog med Mattilsynet og Veterinærinstituttets anbefalinger har valgt å utsette dette.

– Det er veldig vanskelig å vite hva dette kommer av. Akkurat nå er det ingen som kan gi noen gode svar, så vi prøver å ta vare på kundene våre på best mulig måte i mellomtiden, utdyper han til Budstikka.

Giertsen skjønner at man er nødt til å lufte hundene sine, men oppfordrer folk til å følge Mattilsynets råd.

Han var i samtaler med Mattilsynet torsdag formiddag, der de informerte om at de mest sannsynlig vil få noen gode svar om sykdommen torsdag ettermiddag/kveld eller fredag morgen.

– Når vi får en tilbakemelding fra dem, vil vi ta en løpende vurdering på når vi vil sette i gang med kursene igjen, sier Giersten.

– Vi føler veldig med dem som har mistet hundene sine og havnet i denne situasjonen. Vi vet hvordan det er å miste et dyr man er glad i, avslutter han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.