Skip to main content

Dette er de vanligste fuglene i Asker og Bærum

Blåmeisen er den vanligste fuglen i Asker kommune, ifølge hagetellingen til Den Norske Ornitologforeningen. 

FOTO: FRODE FALKENBERG

Kjøttmeis og blåmeis er fremdeles de vanligste fugleartene. Men også noen litt mer ukjente «fuglearter» som grevling, rev og katt er registrert i distriktet.

Norsk Ornitologisk Forening har gjennomført sin årlige hagetelling, øverst på listen finner man som vanlig blåmeis og kjøttmeis. 

– Det er to arter som hele tiden har vært i vårt distrikt. Det spesielle med målingen er at den milde vinteren har ført til at typiske trekkfugler er med på listene, sier ornitolog Bjørn Olav Tveit. 

Siden 80-tallet har Tveit registrert fugler i Asker og Bærum. Han har lagt merke til en nedgang i fuglebestanden i de to kommunene de siste årene. 

– Det er mye på grunn av menneskelig aktivitet og forurensning, mener han. 

– Engasjerer

Hagetellingen er et arrangement som går over 14 dager, hvor privatpersoner teller fuglearter de ser på fuglebrettet sitt i hagen. 

Resultatene blir registrert og lagt ut på Fuglevennens nettsider.

– Hagetellingen engasjerer barn og voksne. Det hjelper å skape en interesse for fugler. I tillegg er det en god målestokk på hvordan det går med fuglebestanden i Asker og Bærum, sier Tveit. 

Men ettersom det er privatpersoner som også registrerer artene, fører det til noen litt merkelige resultater.

På listen over observerte fuglearter i distriktet finner man også grevling, hjort, katt og rev. 

– Hvis vi fjerner de litt merkelige registreringene, lander vi på rundt 50 ulike fuglearter. Det er et bra antall det, konstaterer Tveit. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.