«Du må ikke sove» heter Arnulf Øverlands dikt fra 1937 der han advarer mot fremveksten av nazismen og fascismen i Europa.

Men det var hjem for å sove flertallet i Asker kommunestyre ville.

9. april 2019 går inn som en merkedag i Asker-politikken. Ikke fordi de nesten enstemmig vedtok en Føyka-avtale med Asker Skiklubb. Ikke fordi de vedtok en sluttavtale for bygging av Risenga ishall, samtidig som de sprekkeferdige av stolthet brukte talerstolen til å holde hverandre oppdatert på Frisk sin finalekamp mot Storhamar.

Den går inn som en merkedag i Asker-politikken fordi flertallet i kommunestyret vedtok å utsette debatten om lokaldemokrati.

Normalt ville ingen reagert på at en interpellasjon fra Asker Høyres leder Cecilie Lindgren om lokaldemokrati ble utsatt over påske til neste kommunestyremøte 21. mai. Teksten i interpellasjonen gir få hint om betydningen av innlegget.

Men noe er skjedd i Asker-politikken siden forrige gang kommunestyret var samlet.

I midten av mars bygde det seg opp et voldsomt engasjement blant ungdom som ville streike for klimaet, inspirert av sitt svenske forbilde Greta Thunberg.

Dette syntes ikke Frps Ole Jacob Johansen noe om.

20. mars postet han på sin Facebook-side et bilde hvor hantrakk parallellen mellom Thunberg og nazipropagandaen til Goebbels. Budskapet: Barn har alltid vært utnyttet i propagandaøyemed.

Reaksjonene kom momentant.

Dette er ikke oss!, skrev Terje Lindberg (H), Svein Hillestad (Ap) og Bernt Bucher Johannessen (V) i et felles følelsesladd innlegg. De så ikke naziyngel når elever fra Vardåsen skole ville gjøre noe med plasten.

De var bare tre av mange.

Siden har Trond Ellingsen gått av som leder av Asker FrP, og Høyre og KrF har satt press på Frp som samarbeidspartner i Asker-politikken.

Nå var tiden kommet for å ta oppgjøret også fra kommunestyrets talerstol.

Men kommunestyret varte og rakk. Lindgrens interpellasjon, som alle visse var den viktigste, var ikke satt opp som kveldens første, men den fjerde. Bak demens, en skolematgjenganger fra Arbeiderpartiet og et Høyre-innspill om sentrumskøer som ikke er borte når politikerne kommer til maimøtet.

Først klokken 22.22 – åtte minutter før ordfører Lene Conradi hadde sagt møtet skulle være over – var tiden kommet til Lindgren. De kunne fortsatt, men noen mente saken var for viktig og ville utsette. Begrunnelse: Det var blitt så sent. De ville hjem.

Ordføreren valgte å åpne for avstemning, og det var spredning i feltet. Alle partier delte seg.

Hva tenkte de på, de Høyre-politikerne som heller ville hjem enn å la sin leder holde akkurat denne interpellasjonen?

Hvorfor lyttet de ikke til Terje Lindberg som ville at møtet skulle fortsette? Hva tenkte Arbeiderparti-politikerne som høyest tok til orde for å gå hjem, selv om Svein Hillestad var en medforfatter av innlegget?

Eller Venstre-politikeren som må ha visst hvor viktig denne saken var for Bernt Bucher Johannessen?

Lindberg, Hillestad og Bucher Johannessen avsluttet «Dette er ikke oss» med å kreve en unnskyldning fra Frp i kommunestyret. De måtte nøye seg med et vedtak om å gå hjem.

Frp er ikke av kroken. Interpellasjonen skal holdes, den påfølgende debatten likeså. Men for hver dag som går mister saken litt av sitt momentum, og 21. mai kan aldri få samme symbolverdi.

Feilvurderingen i Asker kommunestyre var historisk. Den var til å ligge våken av.

Les flere innlegg i debatten: