Petra Fougner hedres i bok: Arvet en formue – hjalp de fattigste

DRENGSRUD: Hovedbygningen ved vannet fotografert ved Petra Fougners tid. De roende unge kvinnene er trolig hennes døtre. Fougner kjøpte og pusset opp Drengsrud gård. Mannen døde under inspeksjon ved innflytting, da hun var 43 år.

DRENGSRUD: Hovedbygningen ved vannet fotografert ved Petra Fougners tid. De roende unge kvinnene er trolig hennes døtre. Fougner kjøpte og pusset opp Drengsrud gård. Mannen døde under inspeksjon ved innflytting, da hun var 43 år. Foto:

Petra Fougner (1859–1941) var Askers rikeste og mektigste kvinne tidlig på 1900-tallet. Hun hjalp syke, fattige og ble valgt til herredsstyret.

DEL

Nå er livet hennes blitt bok.

– Petra Fougner var genuint opptatt av kvinnenes situasjon. Hun mente det lå en sosial forpliktelse i være privilegert og ha mange penger, sier Erik Rudeng, forfatter av boken «Konsulens døtre», slektshistorien til de fire søstrene Wiel.

Blant dem er Petra Fougner født Wiel (1859-1941), enken på Drengsrud gård.

Først i herredsstyre

Kvinner fikk allmenn stemmerett i 1913. Allerede tre år før ble Petra valgt inn i Asker herredsstyre. Mathilde Bure og Petra var de førstes kvinnelige representanter i Askers herredsstyre. Den rike kvinnen hadde egenskaper bygda ikke kunne overse.

FORFATTER: Erik Rudeng har skrevet «Konsulens døtre».

FORFATTER: Erik Rudeng har skrevet «Konsulens døtre». Foto:

Hun hadde høyest formue i Asker, familien tilhørte landets høyborgerskap og søstrene arvet betydelige verdier. De var blant de første som visste at de ville arve like mye som brødrene, og de forvaltet selv sitt særeie.

LES OGSÅ: Feiret kvinnenes stemmerett

Lokal forening

Lokalt fremsto Petra, ifølge Rudeng, som et tidlig eksempel på at kvinner kan bygge opp og drive gård, bli bygdas større arbeidsgiver, etablere miljøer for diskusjoner og kulturliv, og bli helseaktivist. Hun ledet Sykepleie- og tuberkuloseforeningen i Asker, og hun bygde ett av Askers første sykehjem.

– Petra ble et synlig forbilde i Asker. Hun bidro til respekt for kvinner, og til deres aktive deltagelse i samfunnet gjennom kvinneorganisasjoner. Arbeidet hennes ble som en «førskole» for demokratiet, sier Rudeng.

SØSTER: Constance Nygaard kjøpte Borgen-hytta, som Aschehoug forlag brukte til 1980-tallet.

SØSTER: Constance Nygaard kjøpte Borgen-hytta, som Aschehoug forlag brukte til 1980-tallet. Foto:

Selv om Petra var rik fra fødselen av, og tilhørte en privilegert krets, hindret det henne ikke i å ta i et tak. Hun tok med symaskinen sin til Venskaben og laget klær til syke og fattige, ved dugnader som hun arrangerte i kvinneforeningen.

– Hun mente at det var lettere for kvinner å gi uttrykk for engasjement i egne kvinneforeninger, men selv fant hun stor glede i å diskutere med menn, sier Rudeng.

Bygde kulturlivet

Etter fire år stilte Petra Fougner ikke til gjenvalg i herredsstyret. Men hun fortsatte lederarbeidet på gården, og i foreningene gjennom de 25 årene hun bodde i Asker.

LES OGSÅ: Herregården på Drengsrud

Fougner bygde også kulturlivet, ved å inviterte musikere til de mange festene hun hadde på Drengsrud. De overgikk til og med det som skjedde på Skaugum.

Da hun flyttet fra Asker ble det stor avskjedsfest for henne på Venskaben. Kvinnene strømmet til, men det var bare plass til 130 personer. Hovedpersonen spilte klaver, og Budstikka skrev at «det ble en stilfull og vellykket fest».

Petra Fougner

Ble født 1859 i Halden.

Døde 1941 i Oslo, 82 år gammel.

Foreldrene var Grethe Constance født Münster og Andreas Melchior Wiel. Han var industribygger, politiker, og konsul for Storbritannia. Søkenen var Alette, Calla, Constance og Mads.

Kjøpte Drengsrud gård i 1901. Ble enke 43 år gammel under innflytningen i 1902.

Enken drev gården selv til hun solgte og flyttet til Oslo i 1927.

Kvinneengasjementet ble formet ved N. Zahles skole, København, Horten diskusjonsforening, Asker Sykepleie- og Tuberkuloseforening og i Asker herredsstyre.

I 1910 ble hun første kvinne i herredsstyret (Frisinnede Venstre) sammen med Mathilde Buhre (Ap). 

Etterkommere i Asker

Petra fikk ofte besøk av yndlingssøsteren, forleggerfruen Constance Nygaard, som skaffet seg skihytte på Borgen ved Drengsrud. Constance elsket turene med sine syv barn til Fjelkenbakken.

Asker-kunstneren Gustav Wentzels berømte maleri av Fjelkenbakken fikk hedersplassen i familiens hjem på Drammensveien (Aschehoug-villaen).

Fremdeles har søstrene etterkommere i Asker. Kristin Bjelke (MDG-politiker) skriver på sin Facebook-side om boklanseringen:

«Vi feiret oldemors 150 årsdag med portvin og småkaker.»

Constance og forleggeren William Nygaard er hennes oldeforeldre:

– En av konsulens døtre var Petra Wiel Fougner, som kjøpte Drengsrud gård rundt 1900. Hun pusset opp og flyttet inn i 1902. Hun var en av de to første kvinnene i Asker kommunestyre i 1910. Hun var medlem i Frisinnede Venstre, sammen med bl.a. Hulda Garborg. Hennes søster og svoger, mine oldeforeldre Constance og forlegger William Nygaard, kjøpte en hytte på Borgen som forlaget solgte på slutten av 80-tallet. William Nygaard var en av stifterne av Frisinnede Venstre og satt som bystyrerepresentant i Oslo, forklarer Bjelke.

Petra Fougner har et  vakkert gravsted på Asker kirkegård. Hennes etterkommere, familiene Ursin, Hærem og Zeiner-Henriksen bor fremdeles på tomter som er skilt ut fra Drengsrud.

LES OGSÅ: Viktig skritt på veien mot målet

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags