Professor: Drapssiktelser vil skape turbulens i MC-klubb

ÅSTED: Syv personer med tilknytning til MC-klubben Rock Machine er siktet etter at en 31 år gammel norskiraner ble funnet drept i Asker 22. januar. Øst politidistrikt anslår at klubben teller om lag 20–25 medlemmer/sympatisører.

ÅSTED: Syv personer med tilknytning til MC-klubben Rock Machine er siktet etter at en 31 år gammel norskiraner ble funnet drept i Asker 22. januar. Øst politidistrikt anslår at klubben teller om lag 20–25 medlemmer/sympatisører. Foto:

Politiet håper de mange pågripelsene etter Asker-drapet vil stoppe rekruttering til kriminelle MC-gjenger, tror ekspert.

DEL

Én etter én har medlemmer av MC-klubben Rock Machine blitt tauet inn av politiet etter drapet i Åsliveien på Blakstad i Asker 22. januar.

Snaue tre uker etter at et eksmedlem av klubben ble drept – en norskiransk mann (31) – er i alt syv personer med tilknytning til miljøet rundt MC-klubben fra Romerike blitt siktet og senere fengslet.

Samtlige sitter fremdeles i varetekt og er blitt holdt i fullstendig isolasjon i to uker eller mer.

Vil skape turbulens

Politiet håper nok offensiven mot Rock Machine MC vil kunne bidra til mer enn kun å oppklare drapet, tror professor Paul Larsson ved Politihøgskolen i Oslo. Ifølge Larsson kan de mange pågripelsene skape turbulens internt i MC-klubben og dermed bidra til å forebygge fremtidig rekruttering.

Dette er 1-prosentklubber

1-prosentklubber er en fellesbetegnelse på en motorsykkelklubb som selv definerer seg som lovløs, med egne lover og regler.

Rock Machine MC, hvis en rekke medlemmer nå er siktet etter drapet i Asker, er en av dem. Andre kjente klubber med base i Norge er Hells Angels, Bandidos og Outlaws.

Ifølge Wikipedia oppsto begrepet etter opptøyer på et MC-treff i Hollister i California i 1947, hvor American Motorcyclist Association uttalte at 99 prosent av motorsyklistene er lovlydige, med hentydning til at den siste prosenten er lovløs.

Ifølge Politidirektoratet er medlemmer av slike klubber ofte involvert i grov kriminalitet som narkotika, vold og torpedovirksomhet.

– Det er åpenbart at politiet mener dette er et belastet miljø og har disse folkene i kikkerten. De mange pågripelsene i tilknytning til drapssaken kan også ses som et forebyggende tiltak de håper vil kunne påvirke rekruttering til disse miljøene, sier Larsson.

– Ved å fengsle mange personer i samme miljø vil dessuten politiet kunne få mer informasjon – både i denne og kanskje også andre saker, legger han til.

Professoren understreker at politiet ikke kan pågripe vilkårlige personer, og at de heller ikke vil få medhold til varetektsfengsling uten rettslig grunnlag.

MER OM SAKEN:

Drapsofferets mor, storebror og lillebror siktet eller tiltalt for alvorlig kriminalitet

Kilder til Budstikka: – Drept 31-åring skyldte MC-klubb penger

Drapssiktet (33) la ut mystisk Facebook-melding timer før drapet 

– Absurd

– Formålet med etterforskingen er ikke å knekke et spesifikt miljø, men å oppklare det straffbare forholdet, sier politiadvokat Jens Johannes Andenæs.

Han legger ikke skjul på at miljøet har fått en solid knekk etter de mange pågripelsene.

– Saken involverer riktignok store deler av Rock Machines avdeling i Norge, og så lenge de sitter i varetekt vil jeg tro klubbens aktiviteter har avtatt betraktelig, sier Andenæs.

Dette har skjedd i saken:

Søndag 22. januar klokken 21.19 blir politiet varslet om bråk i en hybelleilighet i Åsliveien på Blakstad leiligheten blir det funnet en livløs mann, som senere blir erklært da. Vinduet til inngangsdøren er knust og det ble funnet blodspor utenfor. Dette, kombinert med andre funn på åstedet, gjør at politiet slår full drapsalarm.

Mandag 23. januar: Krimteknikere foretar undersøkelser på stedet. Det blir kjent at avdøde er en 31 år gammel norsk-iransk mann. Naboer forteller at politiet har rykket ut til adressen flere ganger. På ettermiddagen melder to menn på 27 og 32 år seg til politiet. De blir senere siktet for drap eller medvirkning til drap og samtykker til varetektsfengsling.

Tirsdag 24. januar: På kvelden blir ytterligere to menn på 38 og 45 år pågrepet og siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til dette. 38-åringen er Europa-president i MC-klubben Rock Machine. Den andre er en sentral skikkelse i samme klubb. Den drepte 31-åringen rettet trusler mot begge på sin Facebook-side samme dag som drapet fant sted. Noen dager i forveien delte han også en video hvor han skjøt med pistol på det som ligner en skytebane.

Onsdag 25. januar: De drapssiktede mennene på 27 og 32 år varetektsfengsles i fire uker. En tredje mann (38) blir samme kveld pågrepet og siktet i saken. Også han har tilknytning til miljøet rundt MC-klubben. Politiet bekrefter at de fem siktede har tilknytning til et MC-miljø utenfor Oslo, og at den drepte 31-åringen skal ha vært en del av det samme miljøet. Politiet opplyser at de ikke har informasjon om at Rock Machine MC har fått fotfeste i Asker eller Bærum.

Fredag 27. januar: Fredag ettermiddag blir 45- og 38-åringen varetektsfengslet i fire uker, mens 40-åringen blir fengslet i to uker. Samtlige nekter straffskyld.

Søndag 29. januar: En 25 år gammel mann blir pågrepet og siktet for grove trusler mot drapsofferet. 25-åringen blir senere varetektsfengslet i to uker. Også 25-åringen tilhører miljøet rundt Rock Machine og nekter straffskyld.

Mandag 30. januar: Kilder i miljøet rundt avdøde opplyser til Budstikka at drapsofferet skyldte Rock Machine MC 20.000 kroner, etter å ha blitt kastet ut av klubben etter en konflikt. Det blir senere kjent at drapsofferets mor, storebror og lillebror er siktet eller tiltalt i andre alvorlige straffesaker. Politiet avviser at det er en sammenheng mellom sakene.

Torsdag 2. februar: En 29 år gammel mann blir pågrepet av politiet og senere fengslet, siktet for grove trusler mot den drepte 31-åringen.

Fredag 10. februar: Politiet begjærer å forlenge isolasjonen til de to drapssiktede, samt 45-åringen. Retten gir politiet medhold i å holde den 38 år gamle mannen, som påberoper seg å være Europa-president i Rock Machine MC, i fullstendig isolasjon ut fengslingsperioden.

Advokat Erling Mehus forsvarer 29-åringen som forrige uke ble siktet for grove trusler mot den drepte norskiraneren.

– Det er absurd at politiet har begjært full isolasjon med brev- og besøksforbud for en siktet som ikke har noen tilknytning til selve dødsfallet, sier han.

Mehus vil ikke spekulere i om politiet bruker drapsetterforskningen som et virkemiddel for å ta knekken på miljøet rundt MC-klubben.

Artikkeltags