Rolig i det ytre, og sterk i røsten, fortalte 72-åringen, som ifølge tiltalen var det egentlige målet for sleggeinntrengerne, om tiden fra 2012 og frem til i dag.

– Etter januar 2015 mente jeg det var feil å fortsette som meddommer, sa han.

Dette konkluderte han med etter at det kom frem i mediene at det skulle foreligge lydopptak som knyttet Christer Tromsdal til sleggeanslaget mot mannens naboer i Vollen.

– Da ble det mye tenking. Var det mulig at dette kunne ha skjedd? Jeg kom til at dette var mulig, og det var ikke forenlig med at jeg hadde andre saker. Jeg tenkte at hvis det ble trøbbel i en sak, så ville dette komme opp igjen. Og hvis jeg var utsatt for et slikt attentat, så var jeg ikke skikket, på grunn av både frykt og sinne, kanskje med mistanke mot enhver tiltalt. I dag ser jeg meg over skulderen. Jeg tror jeg ville ha integritet til å takle det, men likevel, sa 72-åringen.

Tror tiltalen stemmer

– Først trodde vi at de tiltalte ikke var så dumme at de kunne finne på noe sånt. Det trodde vi til januar 2015, da det begynte å lukte svidd av dette, sa han.

Meddommeren har fungert som fagkyndig dommer i 30–35 saker i Oslo tingrett siden 2000. Han er opprinnelig økonom og har mange års erfaring fra bank.

– Tingretten ønsket å ha fagkyndige meddommere med kompetanse på økonomi. Jeg har derfor nesten jobbet fulltid som dommer etter dette, forklarte han i retten.

LES OGSÅ: – Ropte «Jeg skyter» to ganger til inntrengerne

Han beskrev naboforholdene i Vollen som veldig gode.

– Alle hjelper hverandre når det er noe. Forholdet til de som ble angrepet er godt, vi har aldri hatt uoverensstemmelser. Kontakten er mye tettere nå enn før, sa han.

Bekymret for naboene

Følelsene kom da det ble snakk om at naboen hadde et våpen tilgjengelig. Christer Tromsdals forsvarer, Mette Yvonne Larsen, tok opp dette.

– Jeg var veldig glad for at han hadde en pistol, som reddet livet hans. På en måte reddet det også mitt liv, sa den tidligere med- dommeren.

Et tema i saken er merkingen av husene og postkassene i området, der flere har samme husnummer. De som gjorde anslaget gikk ifølge tiltalen til feil hus. På nye bilder er det både nummer og navn på dommerens postkasse.

Forsvarer Vidar Lind-Iversen tok opp om det var sånn i 2012.

– Nei, navningen kom på postkassen etter at postmannen klaget på dårlig merking, sa dommeren.

LES OGSÅ: "Det var synd det ikke var riktig hus når han først gjorde det"

– Et angrep på rettsstaten

Historien om det planlagte torpedoangrepet mot den 72 år gamle meddommeren fra Vollen har skapt sjokkbølger innenfor Norges domstoler.

– Det er jo et angrep på rettsstaten. Vi er avhengig av en uavhengig domstol som ikke lar seg påvirke. Et angrep som har som formål å prøve å påvirke et utfall av en rettssak er svært alvorlig, sier fungerende avdelingsdirektør Iwar Arnstad i Domstoladministrasjonen.

– Hvis en fagdommer eller meddommer lar seg påvirke, eller mistenkes for å la sin avgjørelse være til fordel for noen som blir sint, så er det et angrep på kjernen i rettsstaten på et vis. Derfor er det ekstra alvorlig, legger han til.