En psykiater som jobbet på Bjerketun bidro til å avdekke forholdene jentene levde under og "Bjerketun-saken" verserte i både mediene og rettsvesenet på 1960-tallet. Befring-utvalget omtaler i sin rapport fra 2004 Bjerketun-saken som "barnevernets mest omfattende institusjonsskandale gjennom etterkrigstiden". Saken endte med at institusjonen ble nedlagt.
Dokumentarfilmen Opprøret på Bjerketun om forholdene ved institusjonen på 1950-tallet skal nå vises på NRK.

Kjeft, slag, isolasjon og lite mat – les historien om skandalen i Bærum som rystet Norge
Midt i blinken
Regissør og filmskaper Morten Gunvald Conradi forteller at en visningsavtale er inngått med NRK som skal vare fra 1. mars 2023 til mars 2026. Avtalen med NRK vil bety mye for å nå bredt ut med filmens budskap, sier han.
– En avtale med NRK har vært et mål hele tiden. Vi har tenkt at dette er en film som passer NRK godt. Det har gått den veien vi ønsket og håpet. Det er vi kjempefornøyde med.
– Blir filmen vist på linnær-TV med repriser og blir liggende på nettspilleren til NRK, vil det være midt i blinken, sier han til Budstikka.

Inger-Marie (59) opplevde omsorgssvikt og overgrep på ungdomshjem i Bærum: – Jeg ble låst inne i kjelleren i tre dager i strekk
Stor interesse
Conradi forteller at interessen for dokumentarfilmen har økt jevnt og trutt siden premieren høsten 2022. Asker og Bærum Historielag var tidlig ute med visning for full sal i oktober.
– Vi har fått mange henvendelser etter jul om å vise filmen på kinoer og biblioteker. Interessen er stor for filmen og de problemene som filmen tar opp. Det er jeg veldig glad for.
– Onsdag forrige uke hadde vi visning på Bekkestua bibliotek med 55 fremmøtte. I mars skal vi besøke en videregående skole i Asker. Nylig var vi i Bø i Telemark med 115 folk i salen og snart skal vi ha visning på Notodden.
Skulle kontrolleres
På verneskoler som Bjerketun skulle barn og unge, som hverken skoler eller spesialskoler kunne håndtere, få «oppdragelse, karakterdanning og arbeidstrening». En vanlig straffemetode var å stenge jenter inne på isolat i opptil flere uker i strekk.
Spesielt viktig var det også å kontrollere jenters og unge kvinners seksualitet, forteller Conradi.
– Jenter fra ødelagte hjem eller med barnehjemsbakgrunn, skulle kontrolleres strengt slik at de ikke skulle være med gutter eller være «usedelige», forteller han.
Om jentene rømte, ventet intime undersøkelser.
– Alle jentene som rømte og ble hentet inn igjen, ble først satt i isolasjon en hel uke. Så ble de utsatt for en inngripende underlivsundersøkelse av legen, selv de som kun ble tatt etter en time. Både penicillin og antibiotika fantes på den tiden, så underlivsundersøkelsen var strengt tatt ikke nødvendig, sier Conradi til Budstikka.