Opp en trapp og forbi et drivhus, lyser inngangspartiet til kunstneren opp. Fuglekassen utenfor levner ingen tvil om at dette er rett hjem. I 1997 slo Jennifer Jorfald seg til ro sammen med familien i det blå huset på Nesbru.

Etter 25 år som maskør og parykkmaker på opera, teater og film rundt om i Norden valgte Jennifer å skifte yrke.

Bildeserie

Asker-kunstner Jennifer Jorfald

SE BILDESERIEN:

KNIV OG GAFFEL: «Gi oss i dag vårt daglige brød» har fått plass på kjøkkenveggen hos Jennifer. FOTO: TRINE JØDAL

LES OGSÅ: Unge kunstnere skvises ut av galleriene

Knuser til vakker kunst

– Jeg har vært begeistret for gamle tallerkener så lenge jeg kan huske, men hvordan jeg endte opp med å lage mosaikk er jeg ikke helt sikker på, sier hun og trekker på smilebåndet.

I 2007 etablerte kunstneren verkstedet «Smashing» i Asker. Her lager hun mosaikk.

Først skal motivet tegnes, og så klippes bitene til. Når kunstneren kan si seg fornøyd limes bitene på en vegg, et bord eller lignende. Til slutt fuges det hele.

– På en måte er firmanavnet Smashing litt misvisende, for jeg knuser ingenting tilfeldig. Hver eneste bit er planlagt; først risset opp, og så klippet til. Jeg er veldig opptatt av gjenbruk, noe jeg driver med i stor stil, sier hun.

«SMASHING»: På verkstedet «Smashing» i Asker lager kunstneren den unike mosaikken. FOTO: TRINE JØDAL

LES OGSÅ: Bygget eget hus til bøkene sine

Inspireres av å vente på bussen

Først lagde hun en hane, da Jennifer begynte med mosaikk for rundt ti år siden. Siden den gang har motivene vært varierte; alt fra tekanner, papegøyer og til skjorter.

Og ideene til den humoristiske mosaikken dukker gjerne opp når hun venter på bussen.

– Det surrer og går i bakhodet hele tiden. Jeg tenker på hva jeg holder å lage, eller hva som er neste prosjekt. Jeg er streng med å la telefonen ligge, for det er viktig å ha tid til å la tankene flyte, sier Jennifer.

Gjennom kunsten ønsker Jennifer å formidle humor i det daglige.

– Ofte ligger det en ironisk undertone i mosaikken. Jeg ønsker å få folk til å stoppe opp og tenke, gjøre sine egne tolkninger.

Best liker hun tallerkener av fajanse, en type porøs keramikk som er egnet til å klippe i. Gjerne tallerkener fra 50- eller 60-tallet eller eldre, da er av god kvalitet.

HUMOR: Bordet «You forget a lot of things on the dancefloor» formidler humor i det daglige. FOTO: TRINE JØDAL

LES OGSÅ:  - Jeg ser arkitektur i alt

Stiller ut i Kommunegården til høsten

En vanlig hverdag i kunstnerens liv består av arbeid i verkstedet, i godt selskap av kollegaen Pippip Ferner.

– Tiden går fort når man har det gøy. Mest positivt med mitt yrke er at jeg er min egen sjef, og at jeg slipper å stå opp ved 5-tiden slik jeg gjorde da jeg jobbet med film, sier hun.

Siden oppstarten i 2007 har Jennifer hatt to separatutstillinger, og deltatt på flere kunstutstillinger. Og nye, interessante prosjekter står for tur. Som en bestilling av et våpenskjold i mosaikk, og en veggdekorasjon til et kjøkken.

PAPEGØYE: Fugler i fargerik mosaikk pryder vinduskarmene i det blå huset på Nesbru. FOTO: TRINE JØDAL

Til høsten skal Jennifer stille ut i glassmontrene utenfor Kommunegården i Sandvika. Kunstneren har også søkt Kunst rett vest på Henie Onstad Kunstsenter, og et par andre felles utstillinger.

– Det er veldig fint å ha en utstilling i vente, for man får plutselig en deadline som man må jobbe mot. Selve åpningen er spennende og nervepirrende, litt som når man skal feire bursdag, sier Jennifer.

VELKOMMEN INN: Selv fuglene i hagen til Jennifer bor i et kunstnerisk hjem. FOTO: TRINE JØDAL