Under byfesten vandret jeg rundt sammen med sønnen min, en veletablert mann i slutten av 60-årene. Han ble fanget opp av en megler, som en potensiell kjøper i et boligprosjekt som er lagt ut for salg.

Jeg tillot meg å markere min tilstedeværelse ved å si at jeg var interessert i å investere i en seniorbolig i et fellesprosjekt med service og den hjelpen jeg, som delvis ufør, måtte trenge.

Den hyggelige megleren forklarte meg at kommunen ønsket at nye boliger skulle tilrettelegges for at folk kan bo hjemme lengst mulig.

Dette er jo veldig bra for dem som ønsker det, bor sammen med noen, eller har familie i nærheten som stiller opp.

Les også

Nye boformer vil gjøre det sikrere for eldre å bo noe lenger hjemme

Det er to ting jeg vil påpeke: Dette gjør selvfølgelig boligene dyrere, og det gjør det enda vanskeligere for ungdom å komme inn på boligmarkedet.

Så er det slik at alle ikke plutselig dør. For mange finnes det en tung mellomfase og mange uverdige forhold, som det også er skrevet om i Budstikka.

Overfylte sykehjem og mangel på helsearbeidere er et hett tema. Sykehjem er for demente og syke. Eldre oppegående med dårlig førlighet bør bo i omsorgsbolig med service.

Tenk så lettvint for hjemmesykepleien å ha pasientene samlet på et sted. Det vil spare masse tid og penger. Nå kjører de rundt i kommunale biler, om vinteren på isete og ufremkommelige veier og får kritikk for ikke å nå frem.

Et spørsmål til politikerne: Hvorfor har dere sluttet å bygge omsorgsboliger? Mange eldre sitter med altfor store og nedslitte boliger og har midler til å investere i en liten boenhet i et fellesprosjekt.

La ungdommen overta de eldre boligene. Kanskje de er heldige og får seg et rimelig oppussingsobjekt.

Årene går fort. Eldrebølgen er over oss, og verre blir det. Noen politikere får nok oppleve misèren de har lagt opp til. Den store mangelen på helsearbeidere og dårlig organisering av deres arbeidstid vil merkes på kroppen. Kapasiteten rekker kanskje ikke til for eksempel til dagens bleieskift.

Jeg tror vi må revurdere vår oppfatning av fortidens «gamlehjem». De bør oppstå i moderne form. Det var i alle fall bedre enn mange har det i dag.

Jeg vil avslutte med å vise til Oppegård kommune. De oppførte et bygg med omsorgsboliger midt i Kolbotn sentrum og fikk prisen som årets helsebygg 2019.

Les også

Når får vi et tidsmessig seniorsenter i Sandvika?