Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ytringsfrihet i Bærum?

KRITISK: – Når flertallet i Bærum stemmer imot ytringsfriheten og synliggjøring av uenigheten er det kanskje grunn til å spørre hva de egentlig ønsker? skriver Harald Sævareid i Bærum SV.
KRITISK: – Når flertallet i Bærum stemmer imot ytringsfriheten og synliggjøring av uenigheten er det kanskje grunn til å spørre hva de egentlig ønsker? skriver Harald Sævareid i Bærum SV.

Flertallet i Bærum formannskap og utvalg for samarbeid har stemt ned et forslag om at alle kommuneansatte skal ha ytringsfrihet.

Det er mildest talt bekymringsfullt.

Les også: Ytringsfrihetens kår i Bærum

Les også: Ber om ekstern advokat for å få bukt med hysjkultur

De ansatte får ikke den tryggheten de bør og skal ha. Kommunen mister vesentlig kompetanse når fagfolkene ikke deltar i debatten. Politikere fatter vedtak uten innspill fra mange av kommunens egne fagfolk.

Kommunestyret i Bærum har vedtatt at kommunen som arbeidsgiver skal ha et godt omdømme.

Når dette er vedtatt kan det bli et viktigere mål enn tjenestene. Enkelte kan finne det formålstjenlig å stanse ytringer fordi hensynet til omdømmet er målet.

Andre kan unnlate å ytre seg fordi de opplever at det ikke er ønskelig og dermed karrierehemmende.

Alle ansatte må ha en opplevelse av at det er trygt å ytre seg innad i kommunen og i det offentlige rom. Det er faktisk en menneskerett og grunnlovsfestet.

Et godt omdømme er noe som skapes, det vedtas ikke. En kommune hvor de ansatte opplever at deres kompetanse blir satt pris på, vil få gode ansatte og dermed et godt omdømme og gode tjenester.

Derfor er det av største betydning at ytringsfriheten blir løftet frem.

Vi har eksempler hvor ansatte er hengt ut i mediene og irettesatt fordi de har ytret seg i det offentlige rom.

Det er et problem for den enkelte, men det er et enda større problem for kommunen.

Det er få som tør ytre seg når de ser hvordan det gikk med dem som har gjort det.

Dermed går kommunen glipp av viktig fagkompetanse i det offentlige ordskifte.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Et demokrati forutsetter uenighet og ytringsfrihet. Når flertallet i Bærum stemmer imot ytringsfriheten og synliggjøring av uenigheten er det kanskje grunn til å spørre hva de egentlig ønsker?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.