Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Yrkesforbud forkledd som pasientsikkerhet

I løpet av våren har både hovedutvalg for bistand og omsorg og formannskapet i Bærum vedtatt nye språkkrav for ansatte i helse- og omsorgssektoren. Der er det satt et krav til norsk B2 for å jobbe som helsefagarbeider, men bare dersom du kom til landet for sent til å gå fullt tiåring skoleløp før videregående utdanning. 

Kravet kommer i tillegg til bestått fagbrev. Med unntak av det gode innlegget til Aud Blaker i Budstikka 6. juni ser dette ut til å ha blitt forbigått i stillhet. Det burde det ikke.

Det er klart at de som jobber i sektoren må ha gode nok språkkunnskaper til å fungere i jobben og for å ivareta pasientsikkerheten, men slike krav må være basert på kunnskap, erfaringer og grundige vurderinger, ikke synsing. Sakspapiret som lå til grunn for beslutningen, tyder dessverre på det siste.

Beskrivelsen av hva som ligger i de ulike nivåene fulgte sakspapiret, men en beskrivelse uten sammenligning med tilsvarende nivåer i vanlig offentlig skolesystem har liten verdi. Dette fremkom ikke av papirene. 

Behovet for strengere språkkrav ble heller begrunnet. Det ble henvist til pasientsikkerhet og tilsvarende vedtak i nabokommuner, men uten å gi noen fullgod forklaring på hvordan mennesker med et godkjent fagbrev fra norsk videregående skole kan være en fare for pasientsikkerheten.

– Dette virker som ren symbolpolitikk, skriver Kjersti Marie Stensrud fra Bærum SV.

Foto: Joakim S. Enger

I Samordna opptak blir en bestått B2-prøve likestilt med en karakter 4 i norsk på studiespesialisering. Dette er et svært høyt krav. Ifølge Voksenopplæringssenteret er det bare 5-6 prosent av deres elever som består denne testen, og selv med ytterligere kursing vil de aller fleste som kommer til Norge i voksen alder, aldri nå dette nivået, i likhet med ganske mange nordmenn. 

Bærum kommune stiller dermed et høyere krav til norskkunnskaper for innbyggere med flyktningbakgrunn enn for andre med samme fagutdanning! En fagutdanning der elevene har praksis gjennom nesten hele utdanningsløpet og hvor pasientkontakt og ivaretagelse av pasientsikkerheten selvfølgelig er en del av vurderingskriteriene. Er de som vedtok dette, klar over det?

Dette virker som ren symbolpolitikk. En symbolpolitikk som både undergraver kvaliteten på fagutdanningene våre og innebærer yrkesforbud for en hel gruppe mennesker. For noen måneder siden klappet vi oss på skulderen for å ha mottatt bosettings- og integreringsprisen for 2018, få uker senere stenger vi en utdanningsvei for de samme menneskene. Samtidig sliter kommunene med å rekruttere nok varme hender i helse- og omsorgssektoren. 

Med dette vedtaket gjør vi det enda vanskeligere. Men god symbolpolitikk er det helt sikkert!

Slike krav må være basert på kunnskap, erfaringer og grundige vurderinger, ikke synsing.
Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.