Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Wizz Air? Ja takk.

– Jeg vil at fattige bæringer skal få fly, og jeg vil at fattige ungarere skal få lov til å jobbe, skriver Petter Holone i Liberalistene.

– Jeg vil at fattige bæringer skal få fly, og jeg vil at fattige ungarere skal få lov til å jobbe, skriver Petter Holone i Liberalistene.

Foto: Trine Jødal

Bærum kommune burde fly med Wizz Air når de er billigst. Vi bør ikke sløse med skattekroner. 

Bjørn Andreas Leidalen Christensen (Rødt) sitt forslag om å boikotte selskapet er dårlig. Når kommunen må kjøpe dyrere flybilletter enn nødvendig, er det dine penger som sløses bort, ikke Christensens.

Å diskriminere basert på ideologiske uenigheter kan alle gjøre med egne penger, men ikke med det offentliges midler. Det offentlige skal være verdinøytralt, ikke boikotte selskaper som ikke er sosialistiske nok.

At østeuropeiske arbeidsrettigheter er dårlige enn norsk er sant. Det er derimot ikke fordi de har slemme politikere eller sjefer. Det er fordi de har mindre. De er fattigere. 

Vil vi hjelpe, bør vi handle med dem, for handel skaper rikdom. Hadde vi ikke kjøpt fra dem med dårligere vilkår enn oss, ville kineserne fortsatt dødd på jordene av matmangel – slik de gjorde under den strengeste kommunisttiden.

Gode arbeidsvilkår kommer med velstand, det er ikke det som fører til velstand. Ungarere, polakker og alle andre fra lavtlønnede land fortjener sjansen til å bli like rike som oss. Det får de om de får selge tjenester her. 

Ansatte jobber der de får best tilbud. Har de hatt et bedre alternativ, ville de ikke ha jobbet i Wizz Air. Å ta fra dem dette valget, ved å boikotte eller forby, hjelper ingen. 

Om noen sa til norske sjømenn for hundre år siden at de ikke skulle få lov til å frakte franske varer fordi arbeidsforholdene var for dårlige, ville de ikke sett på det som hjelpsomt.

Proteksjonistisk politikk som Rødt ønsker, burde norske politikere holde seg for god for. EØS har sine dårlige sider, men vi tjener alle på fri flyt av mennesker, kapital, varer og tjenester. 

I dette tilfelle får vi fly billigere og ungarere får jobber. Det er et gode at en fattig familie kan fly for en billig penge. Det er også et gode for den ungarske arbeideren at hen kan jobbe som flyvert.

Ideologisk hat mot liberalismen og kapitalismen er ikke rimelig. Christensen er blitt blind på ideologi og ser ikke menneskene som påvirkes. 

Det er med liberale holdninger og god økonomisk politikk alle får det bedre, bæringer som ungarere. Jeg vil at fattige bæringer skal få fly, og jeg vil at fattige ungarere skal få lov til å jobbe. For det er deres liv, og da skal det være deres valg.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.